Louvre

(Preusmjereno sa stranice Luvr)

Muzej Louvre (Musée du Louvre), lociran u Parizu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palača, se nalazi u centru Pariza, nedaleko od rijeke Seine. Centralno dvorište zgrade, u kome se danas nalazi staklena piramida, leži na osi avenije Champs-Élysées i time formira nukleus Pariza (Axe historique). Dio kraljevske palače Louvra je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. novembra 1793., za vrijeme Francuske revolucije.

Muzej Louvre
Cour Carrée, Louvre Museum, 2 April 2009.jpg
Pogled na Muzej Louvre
Osnovan 1793.
Lokacija Palais Royal, Musée du Louvre, 75001 Pariz, Francuska
Tip muzeja slike, skulpture, tekstil, primjenjena umjetnost
Izlošci 65.300
Javni prijevoz Palais Royal – Musée du Louvre
Direktor Jean-Luc Martinez
Kustosi Marie-Laure de Rochebrune
www.louvre.fr

Izgrađen u obliku potkovice, Louvre je predstavljao najdužu zgradu u Evropi, koja se protezala dalje od tri Eiffelove tornja položene u nizu, jedna iza druge. U njemu se nalazi 65,300 umetničkih djela, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo pet nedelja da bi na odgovarajuci način mogli vidjeti sva djela.

Muzej Louvre sa Piramidom

Novi ulaz u muzej Louvre, La Pyramide, postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekta rođen u Kini I.M. Pei., a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik Miteran.

Izgradnja palače Louvre započeta je 1204. godine, a prerađivan i dograđivan je sve do 1848. Louvre je bio dvorac, a krajem XVII veka ga zamenjuje Versaj dok se Louvre pretvara u muzej (1791). Dvorac je nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva, a mnogi vladari su ga tokom narednih vekova dograđivali i menjali, naročito za vreme vladavine Luja XIV. Na Louvru je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr.).

Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu. Vrlo bogate muzejske kolekcije podeljene su na 6 odeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti. Sam Louvre ima 3 krila: Rišelje, Viši i Denon.

Vanjske vezeUredi