Lucien Van Impe

(Preusmjereno sa stranice Lusjen van Impe)

Lusin van Impe (hol. Lucien Van Impe, 20. oktobar 1946) bivši je belgijski profesionalni biciklista u periodu od 1969. do 1987. godine. Bio je izuzetan brdaš. Najveći uspeh ostvario je 1976. godine kada je osvojio Tur de Frans; šest puta je osvajao brdsku klasifikaciju, a četiri puta završavao Tur na podijumu.

Lusjen van Impe

Nadimak Mali od Merea
Datum rođenja 3. 4. 1946. (1946-04-03) (dob: 77)
Disciplina Drumski

Karijera uredi

Početak karijere uredi

Van Impe je karijeru počeo 1969. godine, uticajem Federika Baamontesa. Pre potpisivanja profesionalnog ugovora, Van Impe je 1968. osvojio brdsku klasifikaciju na Tur Avenir trci.

1969—1976 uredi

Prve godine u profesionalcima, osvojio je Vuelta Navara trku i etapu na Turu Belgije, a zatim i 12 mesto na Tur de Fransu. Dve godine kasnije, osvojio je podijum na Turu, treće mesto i svoju prvu brdsku klasifikaciju, koju je osvojio i naredne godine, uz četvrto mesto u generalnom plasmanu, a završio je treći na Turu Romandije.

Van Impe je osvojio opet treće mesto na Turu 1975. i brdsku klasifikaciju, nakon što je godinu ranije završio na 18 mestu.

1976. Van Impeov tim Sonolor se spojio sa timom Gitan, da bi postao Gitan Kampanjolo. U tim je došao Siril Gimard kao sportski direktor i, tada mladi, Bernar Ino. Van Impe je vodio veliku borbu sa Jopom Zutemelkom na Turu i uspio je da ga pobedi.

1977—1987 uredi

Na kraju 1976. Van Impe je napustio Gitan Kampanjolo i prešao je u Ležun tim. Na Turu Švajcarske osvojio je drugo mesto, na Kriterijumu Dofine treće, a zatim je startovao Tur de Frans kao favorit, ali je završio treći i osvojio brdsku klasifikaciju.

Od tada, Van Impe nije imao zapaženih rezultata, sve do 1981. kada je osvojio drugo mesto na Tur de Fransu, iza Bernara Inoa i brdsku klasifikaciju. Narede godine osvojio je brdsku klasifikaciju na Điro d’Italiji, a završio je četvrti u generalnom plasmanu. Brdsku klasifikaciju na Điru osvojio je i naredne godine, uz nacionalno prvenstvo i četvrto mesto na Tur de Fransu, uz šestu osvojenu brdsku klasifikaciju i izjednačenje rekorda sa Federikom Baamontesom, koji je oborio Rišar Virenk 2004. osvojivši brdsku klasifikaciju po sedmi put.

Zadnji Tur de Frans, Van Impe je vozio 1985. godine i završio je na 27. mestu.

Kraj karijere uredi

Van Impe je završio karijeru 1987. godine. Živi u mestu Impe, ima dvoje dece.

Van Impe u toku karijere nikad nije odbio da uradi doping test i nikada nije bio pozitivan na testu.

Spoljašnje veze uredi