Lucije Decidije Saksa

Lucije Decidije Saksa (Lucius Decidius Saxa, ? - 40. pne.), nekad pogrešno navođen kao Decid (Decidus), bio je rimski vojskovođa i političar iz doba prijelaza Republike u Carstvo.

Rođen je u Hispaniji, a vjeruje se da je porijeklom bio iz Italije. Karijeru je započeo kao oficir u Cezarovoj vojsci za vrijeme građanskog rata. Godine 44. pne. je služio kao narodni tribun. Poslije Cezarovog ubistva se priključio Marku Antoniju te sudjelovao u mutinskom ratu. Nakon stvaranja Drugog trijumvirata je u ratu protiv Cezaroubica 42. pne. komandirao prethodnicom Antonijeve vojske. Za zasluge u pobjedi je sljedeće godine imenovan guvernerom Sirije. Sljedeće godine su Siriju napali Parti, u čijim se redovima nalazio nekadašnji pompejanski oficir Kvint Labijen. Decidije je tada teško poražen, a dio njegovih snaga je prešao na stranu Parta. Decidije je potom zarobljen i pogubljen.

Izvori uredi

  • Ronald Syme: Who was Decidius Saxa? In: Journal of Roman studies 27 (1937), p. 127–137 = the same: Roman Papers, vol. 1, Oxford 1979, p. 31–41.