Leni Riefenstahl

Leni Riefenstahl
Biografske informacije
Rođenje Helene Bertha Amalie Riefenstahl
22. august 1902. (1902-08-22)
Berlin, Njemačko Carstvo
Smrt 8. septembar 2003. (dob: 101)
Pöcking, Njemačka
Supružnik Peter Jacob (1944–46)
Horst Kettner (2003–death)
Opus
Djelatni period 1925–70-e, 1980-e, 2002
Znamenita djela

Berta Helene Amalie "Leni" Riefenstahl (Berlin, 22. august, 1902Pöcking, 8. septembar, 2003) je bila njemačka plesačica, glumica, fotograf, filmski režiser i producent.

Poznata je kao inovator u filmskim tehnikama i vrhunski estet u filmskoj industriji. Njeni najpoznatiji režiserski radovi vezani su uz propagandne dokumentarne filmove iz doba nacističke Njemačke, kada je bila omiljeni režiser Adolfa Hitlera. Među tim filmovima se posebno ističe Olympia, film sniman za vrijeme Olimpijskih igara u Berlinu 1936, u kojem je prva primijenila revolucionarne tehnike u snimanju sportskih događanja, naprimjer postavljanje kamere na tračnice da bi se bolje pratilo kretanje sportaša. Nakon rata, iako nikad direktno optužena za ratne zločine, bila je odbačena od filmske industrije i nije ponovno dobila šansu stvarati dugometražne filmove. Ipak, do svoje smrti ostala je aktivna u umjetničkom radu, posebno na području fotografije, a snimala je i dokumentarne filmove s podmorskim pejsažima.

Postoje određene kontroverze u vezi njene saradnje s nacističkim režimom. Neosporno je da je svojim filmovima itekako pomogla u propagandi kojom je njemački narod zaveden od strane Hitlera. Postojale su, nikad dokazane, sumnje da je za potrebe snimanja masovnih scena svojih dokumentaraca koristila statiste iz koncentracionih logora, koji su nakon snimanja vraćeni natrag u logore gdje su navodno kasnije većinom izgubili živote.