Lawrence "Larry" Page (Ist Lensing, 26. mart 1973.) je američki informatičar i preduzetnik. Zajedno sa Sergeyom Brinom je osnivač kompanije Google. Prema magazinu Forbes, Page je Generalni direktor (CEO) Google-a, kako je as objavljeno 20. januara, 2011.

Larry Page
RođenjeLawrence Page
26. 3. 1973. (1973-03-26) (dob: 50)
East Lansing, Michigan, SAD
PrebivalištePalo Alto, Kalifornija, SAD
Nacionalnostamerička
EtnicitetJevrej
Alma materUniversity of Michigan (B.S.)
Stanford University (M.S.)
Zanimanjegeneralni direktor Googlea
Plata1[1]
Poznat/a posu-osnivanju Googlea
Suprug/aLucinda Southworth (v. 2007)
Djeca1
Potpis
Larry Page
Website
Google.com - Larry Page

Od 2011. njegovo lično bogatstvo se procjenjuje na 19,8 milijardi dolara.

Njegov otac je Carl Page, doktor računarskih nauka i pionir računarstva i vještačke inteligencije, a njegova majka, Gloria, je studirala računarsko programiranje na Michigan State University.

Larry ima stepen Bachelor of Science u računarskom inženjerstvu (sa pohvalama) sa University of Michigan, kao i stepen Master iz računarskih nauka sa Stanford University. U jednom intervjuu je rekao da se počeo zanimati za računare od svoje šeste godine, jer ih je bilo "svuda u kući". Prvi je učenik u osnovnoj školi koji je radio u programu za obradu teksta.

Nakon prijave za doktorski studij, tražio je ideju za doktorat, i razmišljao o matematičkim postavkama Interneta, razumijevajući njegovu strukturu linkova kao veliki graf. Njegov supervizor Terry Winograd ga je ohrabrio da traga za tom idejom, što je Page poslije podvukao kao "najbolji savjet koji je ikada dobio".

1998. Page i Brin osnivaju Google. Pageova supruga je Lucinda Southworth, i imaju jedno dijete.

Reference uredi

  1. Forbes Magazine (2011). „Larry Page”. Forbes Magazine. Pristupljeno novembar 2011. 

Vanjske veze uredi