Lane moje (srpski: Лане моје) je pjesma Željka Joksimovića iz 2004. godine s kojom je predstavljao Srbiju i Crnu Goru na Eurosongu 2004. u Istanbulu. Glazbu za pjesmu napisao je sam Joksimović, a tekst je napisala Leontina Vukomanović. Joksimović je ovu pjesmu na Eurosongu izveo zajedno sa Ad Hoc orkestrom.

Srbija i Crna Gora Lane moje
Pjesma s Eurosonga 2004.
Žanrbalada
Država Srbija i Crna Gora
Izvođač(i)Željko Joksimović
Jeziksrpski
Skladatelj(i)Željko Joksimović
TekstopisacLeontina Vukomanović
Plasman
Mjesto u polufinalu1.
Bodovi u polufinalu263
Mjesto u finalu2
Bodovi u finalu263
Kronologija nastupa
bez predstavnika
2003.

Pjesma obiluje snažnim narodnim motivima i tipičan je primjer jedne snažne balade, zbog čega je i bila proglašena za favorita natjecanja. Svemu tome doprinijela je izvrsna izvedba Željka Joksimovića, koji je svojim izvrsnim glasovnim sposobnostima uvelike doprinio kvaliteti pjesme.

U polufinalu je pjesma opravdala status favorita, te je, sa 263 boda, osvojila prvo mjesto i tako izborila plasman u finale. U finalu je pjesma ipak završila na drugom mjestu, ponovo sa 263 boda, i to iza ukrajinske predstavnice Ruslane i njezine pjesme Wild Dances. Zanimljivo je kako je upravo ta pjesma završila na drugom mjestu u polufinalu sa 256 bodova.

Kako je 2004. još uvijek vrijedlo pravilo da prvih 10 zemalja iz finala imaju direktan plasman u finale sljedeće godine, Joskimović je drugim mjestom osigurao direktan nastup u finalu za Srbiju i Crnu Goru. Joksimovića je naslijedila grupa No Name sa pjesmom Zauvijek moja, s kojom je osvojila 7. mjesto. Ovo je bio prvi nastup Srbije i Crne Gore na Eurosongu. Od 2007. posebno će se natjacati Srbija, a posebno Crna Gora.

Lane moje

Problemi sa slušanjem datoteke? Pogledajte pomoć.