Lahor je glavni grad pakistanskog dela Pendžaba i drugi grad po veličini u Pakistanu. Prema popisu iz 1998. imao je 5,14 miliona stanovnika, a po proceni iz 2006. ima 6,48 miliona stanovnika. Istorijski je bio poznat po bogatom mogulskom nasleđu. Lahor se smatra kulturnim centrom Pakistana. Postoji i mala filmska industrija u Lahoru (lokalno se zove Lolivud).

Badšai džamija u Lahoru

Istorija

uredi

Mahmud Gazni je 1021. postavio na tron Malika Ajaza. Tada je Lahor postao glavni grad Gaznavidskog carstva. Posle pada Gaznavidskog carstva razne muslimanske dinastije poznate kao Delhijski sultanat vladale su Lahorom. Prvi sultan Delhijskog sultanata krunisan je 1206. u Lahoru. Lahor je bio u sastavu Mogulskog carstva od 1524. do 1752. Akbar Veliki je odlučio 1584. da Lahor postane glavni grad Mogulskog carstva. Tada je sagrađena velika Lahorska tvrđava na ruševinama stare tvrđave.

Džah Džehan je rođen u Lahoru. On i Džahangir su proširili tvrđavu. Poslednji mogulski car Aurangzeb je sagradio poznate graćevine: Almagiri vrata i Badšahi džamiju. Siki su vladali gradom od 1799. do 1849. , a Lahor je bio glavni grad njihovog carstva. Posle rata Sika i Engleza Lahor dolazi pod vlast britanske krune sve do stvaranja Pakistana 1947. Do 1947. Lahor je bio glavni grad Pendžaba. Napadom indijske avijacije 1965. na Lahor počeo je rat između Indije i Pakistana zbog Kašmira.

Ekonomija

uredi

Lahor je centar za organizaciju ručne proizvodnje ćilima, koji se proizvode gotovo svuda oko Lahora. Ti ćilimi predstavljaju jedan od glavnih izvoznih proizvoda Pakistana. Zanatlije u Lahoru mogu da proizvedu bilo koji ćilim koristeći popularne motive. 95% proizvedenih ćilima se izvozi. Mnoge velike kompanije iz oblasti informacionih tehnologija stvorile su svoju bazu u Lahoru.

 
Mauzolej Randžita Singa, vladara Sika

Transport

uredi

Zbog velikog industrijskog rasta i saobraćaja Lahor ima jako zagađen vazduh. Smog je ponekad takav da se može videti samo nekoliko metra ispred. Saobraćajne gužve su izuzetno velike, a saobraćajni udesi jako česti. Glavno sedište pakistanske železnice je u Lahoru. Kraj grada je izgrađen 2003. novi aerodrom.

Turizam

uredi

Zbog bogate istorije u gradu je očuvana mogulska i kolonijalna arhitektura. Od mogulske arhitekture ističu se

 

Od kolonijalne arhitekture vredi spomeniti

Ostali spomenici

 
Šalamar vrtovi od mogulskog cara Šaha Džehana