LIBRIS (Library Information System) je švedski nacionalni katalog koji vodi Nacionalna knjižnica Švedske u Stockholmu.[1] Nudi mogućnost besplatnog pretraživanja informacija o 6,5 milijuna knjiga, časopisa, članaka, mapa, plakata, tiskane glazbe, elektronskih resursa itd.[2] Osim bibliografskih zapisa, po jedan za svaku knjigu ili publikaciju, LIBRIS sadrži i normativnu kontrolu o autorima: za svaku osobu navodi se zapis koji povezuje ime, datum rođenja i zanimanje s jedinstvenim identifikacijskim brojem koji se koristi kao autorizacijska datoteka za osobna imena izvan Švedske.

Upotreba baze podataka LIBRIS uredi

Normativna kontrola omogućuje nam otkrivanje bibliografskih i normativnih podataka i pronalaženje svih djela autora pod svim oblicima imena pod kojima ista osoba objavljuje. Jer ponekad se u publikaciji pojavljuje objavljivanje autorskog imena (ili pseudonima), koje nije identično s onim imenom koje se najčešće pojavljuje na njegovim djelima. Identifikator LIBRIS rješava problem poteškoće u prepoznavanju određenog autora uzrokovan i činjenicom da se neka osobna prezimena mogu formalno promijeniti npr. nakon vjenčanja. Katalog knjižnice pruža pregled knjižničnih materijala i organizira se prema svojoj funkciji, koja potječe od specifičnih korisničkih potreba. Zadatak autorskog knjižničnog kataloga je da se u njemu sva djela jednog autora pokažu na jednom mjestu, bez obzira na ime kojim je potpisao svoj rad.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. „LIBRIS” (švedski). Nationalencyklopedin. Pristupljeno 24. 7. 2018.  (potrebna pretplata)
  2. „LIBRIS database contents”. National Library of Sweden. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-06. Pristupljeno 24. 7. 2018. 

Eksterni linkovi uredi