Kvazisud ili klokanski sud (engleski: kangaroo court) je naziv za sudište koje ignorira priznate standarde pravde i zakona te na teritoriju svoje jurisdikcije nema službeni status.[1] Ipak, termin se može koristiti i za opisivanje službenog sudsko tijela koje namjerno, često u političke svrhe, zanemaruje pravne i/ili etičke obveze suda. Ovakvi su sudovi izrazito tužiteljski nastrojeni tako da okrivljenici imalo vrlo ograničena prava obrane, uključujući ograničeno (ako ikakvo) pravo na branitelja te pravo na žalbu. Kvazisudovi imaju tendenciju održavati privid pravednosti i zakonitosti postupka, iako je odluka o konačnoj presudi donesena već davno prije početka samog postupka.

Fotografija sa sjednice nacističkog Volksgerichtshofa, jednog od najpoznatijih kvazisudova. U sredini se nalazi zloglasni predsjednik suda, Roland Freisler.

Izvorni engleski termin, kangaroo court, dugo je godina pogrešno opisivan kao da je nastao u kontekstu sudišta kazneničkih kolonija u Australiji,[2] međutim Oxford English Dictionary navodi kako se termin prvi put pojavio 1853. godine u djelu američkog pisca Philipa Paxtona.[3] Ipak, postoje i primjeri ranijeg korištenja termina u američkim novinama,[4] a postoji teza kako je populariziran tokom kalifornijske zlatne groznice, dio koje su bili brojni australski rudari. Čini se kako je sam termin simbolično označavao "preskakivanje pravde" na štetu okrivljenika (jer su klokani poznati kao životinje koje se kreću skakanjem)[5] u brzim postupcima. Direktni prijevod termina, "klokanski sud", prisutan je u domaćem leksiku, mada se u literaturi preferira termin "kvazisud".[6] U Južnoj Koreji, termin "klokanski sud" prevodi se kao narodni sud, a svoje korijene ima u Korejskom ratu, kada je Južna Koreja bila pod okupacijom Sjeverne Koreje.[7]

Jedan od najpoznatijih primjera kvazisuda je Hitlerov Volksgerichtshof, odnosno Vrhovni narodni sud koji je bio pravosudni ogranak nacističkog režima, a kojim je predsjedao Roland Freisler. Pred njim su osuđeni brojni protivnici režima, a sudilo se i sudionicima Srpanjske zavjere. Primjer kvazisuda je i Narodni revolucionarni tribunal NR Kampućije, koji je 1979. godine in absentia sudio Pol Potu i Iengu Sanu. Kvazisud je 1989. godine sudio i svrgnutom rumunjskom komunističkom diktatoru Nicolaeu Ceaușescuu i njegovoj supruzi Eleni.

Reference uredi

  1. „kangaroo court”. Merriam-Webster Dictionary. Pristupljeno 2011-11-11. 
  2. Adams, Cecil. „What's the origin of "kangaroo court"? Is "kangaroo" aborigine for "I don't know"?”. The Straight Dope. Pristupljeno 1 October 2012. 
  3. "kangaroo court". Oxford English Dictionary.
  4. „Don't Comprehend”. The Daily Picayune (New Orleans, LA): str. 2. 24 Aug 1841. Pristupljeno 10 Jul 2019. 
  5. „Minor League Baseball In this court most anything goes”. The Bulletin. Arhivirano iz originala na datum 2013-04-11. Pristupljeno 2019-09-26. 
  6. Thaman, S.C. (2008). SUĐENJA PRED NOVOM RUSKOM KAZNENOM POROTOM I NULIFIKACIJA KAZNENOG ZAKONA U NJEZINU PRAVORIJEKU: POUKE ZA POROTOM INSPIRIRANU REFORMU U EUROAZIJI I ŠIRE. Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 15 (1), 357-438. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/89329
  7. „“Conspiracy Theory”? — B.R. Myers”. August 20, 2019. Pristupljeno 19 September 2019. 

Vanjske veze uredi