Kuća Mare Popović u Gračanici

Kuća Mare Popović se nalazi u centru Gračanice, Bosna i Hercegovina. Na sjednici održanoj od 7. do 11 oktobra 2003. godine u Sarajevu, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku da se kuća proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Istorija uredi

U 19. i početkom 20. vijeka u Gračanici je bila najzastupljenija centralnobosanska kuća čardaklija, spratnica. Ovaj tip kuće je najsličniji onim što ih je Jovan Cvijić nazvao tursko-istočnjačkim, konstatujući da one naročito preovladavaju u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je 1840. godine.[2] Kasnije je promijenila nekoliko vlasnika i na kraju je prešla u opštinsko vlasništvo. Nakon restauracije 1989. godine pretvorena je u etnološki muzej. U toku rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine došlo je do oštećenja. Sredstavima koja su obezbijedili Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i opština, kuća je obnovljena 2013, i data na upotrebu Udruženju „Gračaničko keranje“. Udruženje je poznato po keranom cvijetu sjećanja, koji se izrađuje u spomen na žrtve srebreničkog genocida.

Opis uredi

Stara kuća Mare Popović pripada tipu gračaničke dimalučare-čardaklije, dimenzija 5,8 x 9,75 m. Ima podrum, prizemlje i sprat. Podrum se nalazi ispod dijela prizemlja, a preostali dio prizemlja je položen na postament izgrađen od lomljenog i grubo obrađenog kamena visine u prosjeku 70 cm. Izrađena je u drvenoj skeletnoj konstrukciji, tzv. bondruk konstrukciji. Nosiva konstrukcija zidova je izrađena od drvenih greda i stubova sa ispunom od čerpića u prizemlju, dok je sprat urađen od pruća ispunjenim blatom. Sprat je u odnosu na prizemlje objekta prepušten za 30 cm na sve četiri strane.

Reference uredi

  1. „Kuća Mare Popović”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2020. 
  2. Stara kuća Mare Popović