Kralj Wen od Zhoua

Kralj Wen (kineski: 周文王; pinyin: Zhōu Wén Wáng) (10991050. pne.) bio je kineski velmoža, poznat kao osnivač klana koji će kasnije biti poznat kao dinastija Zhou.

Biografija uredi

Područje, odnosno država Zhoua se nalazila u dolini rijeke Wei u današnjoj provinciji Shaanxi. Za vrijeme svoje vladavine je kralj Zhou od Shanga, vidjevši kako se Zhou širi pod Wenovim vodstvom, dao Wena zatvoriti. S druge strane, mnogi službenici su poštovali Wena zbog časnog načina na koji je upravljao svojim područjem. Zato su kralju Zhouu dali mnoge poklone, zatraživši zauzvrat njegovo puštanje. To je uključivalo zlato, konje i žene. Zhou je na kraju pristao, pa je Wen pušten.

Kralj Wen je nakon toga odlučio srušiti vladajuću kinesku dinastiju Shang, ali je umro prije nego je to bio u stanju učiniti.

Ime njegove porodice je bilo Ji (kineski: ; pinyin: jī). Oženio je TaiSi (kineski: 太姒; pinyin: Tàisì) i imao najmanje dva sina Zhou Gong Dana i Zhou Gong Wua (kineski: 周公武; pinyin: Zhōu Gōng Wǔ). Drugi sin je postao kralj Wu od Zhoua, poznat po tome što je ostvario kraljeve želje, porazio vojsku Shanga i osvojio njen glavni grad. Na kraju je postao prvi kralj nove dinastije Zhou.

Kralj Wen je poznat po svom doprinosu Yi Jingu, priručniku za proricanje. Kralju Wenu se pripisuje stvaranje osam trigrama u različitim kombinacijama na kojima se temelji šezdeset četiri heksagrama. Također mu se pripisuje tekst objašnjenja svakog heksagrama (linijska objašnjenja se pripisuju njegovom sinu Vojvodi od Zhoua. Najčešći niz od šezdeset četiri heksagrama se pripusuje kralju Wenu i najčešće se naziva Niz kralja Wena.

V. također uredi