Kornelija Gere (Beli Manastir, 10. IX. 1964), baranjska slikarica.

Kornelija Gere
Baranjska slikarica
Rođenje10. 9. 1964. (1964-09-10) (dob: 59)
Beli Manastir, SR Hrvatska, SFRJ
PrebivališteBeli Manastir
Državljanstvohrvatsko
Obrazovanjesrednja škola - organizator kulturnih aktivnosti
Zanimanjeslikarica
Poznat/a poslikama
Djecasin

Životopis uredi

Osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije završila je u Belom Manastiru, a treći i četvrti razred srednje škole u Sremskim Karlovcima, smjer organizator kulturnih aktivnosti. Za vrijeme školovanja u Sremskim Karlovcima živjela je u Novom Sadu.

Slikarski rad uredi

Slikarstvom se bavi odmalena, a intenzivno od 1980. godine. Prva izložba na kojoj je učestvovala bila je u sklopu baranjske likovne kolonije "Močvara" 1989. godine.

Godinu dana kasnije (1990) samostalno je izlagala u Slavonskoj Požegi. Godine 1995. izlagala je u zadarskom kazalištu, a 1998. u Osijeku, u Galeriji "Waldinger", u sklopu akcije skupljanja sredstava za nabavku aparata za rano otkrivanje raka.

Učestvovala je i na nekoliko grupnih izložbi u Belom Manastiru, u sjedištu Saveza mađarskih udruga.

Tehnike uredi

U radu se koristi tehnikama ulje na platnu, suhi i masni pastel i akvarel.

Likovna izložba "Baranjske bisernice" uredi

Kornelija Gere bila je jedna od 22 baranjske likovne umjetnice koje su učestvovale na velikoj likovnoj izložbi "Baranjske bisernice", koju su od 4. do 31. III. 2011. godine u izložbenom prostoru belomanastirskog kina organizovali Mirovna grupa Oaza, Udruženje "Baranja" iz Bilja i belomanastirski Centar za kulturu. Na toj izložbi Kornelija se predstavila slikama "Sjeta" iz 1989. godine u tehnici ulje na platnu i "Tajna" iz 1989. godine u tehnici masni pastel. Obje njene slike uvrštene su i u reprezentativni katalog s te izložbe.