Multimedija (multimediji) je naziv za one medije koji su kombinacija više različitih medija. Multimedije karakteriše multimedijalni doživljaj, po pojavnim oblicima (perceptivnim vidovima informacija, tj. logičkoj strukturi) i prenosnim putevima(fizički prenosnim putevima) višestruk, simultan, snažan doživljaj, u najširem smislu to je protok informacija između izvođača i publike. Ovaj pojam se susreće i u svetu zabave (muzike, video i kompjuterskih igrica...) ali i u telekomunikacijama i svetu kompjutera.

Multimedija se sastoji od 2 reci. Multi(mnogo) i medija(informacija)


Smatra se da je multimedij postao fenomen savremenog društva,koji u najužem smislu možemo posmatrati kao papir, vazduh, elektromagnetno polje putem kojih se prenose informacije, a u najširem sredstvo u procesu interakcije čoveka sa okruženjem.

Ako se podaci koji se unose u medij posmatraju kao energija koja deformiše prostorno vremensku strukturu, onda čovek taj "signal" može da uoči, tj. detektuje i to svojim čulima (sluh, vid) ili posredno, preko uređaja koji informaciju pretvaraju u oblik koji čovek može da detektuje.

Multimediji su složeni tehničko tehnološki sistemi (telekomunikacioni sistemi, računarske mreže i sl.)

Zapravo njihov razvoj je tesno povezan sa tehničko-tehnološkim razvojem.


Vrste multimedija: Tekst,Zvuk,Slika,Animacija,Video,Interaktivnost.


Multimedijalna komunikacija:

Multimedijalna komunikacija je istovremeno korišćenje više medija (poput filma koji objedinjuje slike i zvuk, animaciju...) ili simultano korišćenje više načina komuniciranja (spoj teksta i fotografije, tj. slike, grafike i sl.)