Bosanchero je nezavisno i neprofitabilno studentsko bratstvo koje je osnovano u Grazu 2002. godine.

Ovo bratstvo okuplja osobe zajedničkih interesa koji su motivirani kroz zajedničku ideologiju.


DefinicijaUredi

Svrha ovog bratstva je bila izgradnja prijateljstva kroz kreiranje legendarnih projekata i događaja koji približavaju ljude jedni drugima. Bosanchero je po današnjoj definiciji jedno udruženje ili organizacija a za članove je to način življenja.Bosanchero ne prikazuje javno svoje aktivnosti i članstvo, ali održava javno prisustvo!

HistorijaUredi

Bosanchero je osnovan u ljeto 2002. godine u Stajerskom gradu Grazu, Austrija. Prvi članovi  su H.I., N.K. i S.P. koji su ujedno osnivači Bosanchero bratstva (eng. The founding fathers of the Bosanchero).Kroz druženje i razmjenu ideja, nastala je jedna oficijelna i čvrsta poveznica između članova nazvana "Bosanchero". Bratstvo je poznato kao Bosanchero, a njegovi članovi kao Bosancherosi.

U prvoj godini bratstvo se proširilo na veći broj članova koji su direktno ili indirektno učestovali u kreiranju i ostvarivanju Bosanchero ideja. Članovi bratstva imali široke poglede na budućnost i nove tehnologije. Na svojim okupljanjima su vrijeme provodili razgovarajući o novim idejama.

Projekti i ciljeviUredi

Bosanchero je osnovano da pomogne novopridošlim studentima u Graz. U tadašnje vrijeme je velik broj bosanskohercegovačkih studenata odlučilo prebaciti svoj studij na TUG (Tehnički univerzitet u Grazu), Uni Graz (Karl Franzens univerzitet u Grazu) ili Medicinski univerzitet u Grazu. Dolazak studenata u novu okolinu i sistem je bilo otežavajuće iz razloga oskudnosti informacija u tadašnje vrijeme.

Bosanchero bratstvo je kreiralo plan o otvaranju online servisa na kojem bi se sakupile sve potrebne informacije koje bi pomogle pri upisu studenata, viznom rezim pa cak do mjesta gdje se moglo izaci i jeftino jesti Na tom planu je uloženo dosta vremena kako bi se osposobio tada najbolji studentski online servis.

Bratstvo je svojim novim članovima u početku pružalo utočište gdje su mogli ostati dok se nisu snašli.

Bosanchero se smatrao jednom od najbolje organiziranih udruženja, koje je ispunjavalo svoje ciljeve i projekte sa punom predanošću i do samog kraja. Udruženje je u to vrijeme funkcioniralo na lokalnom nivou u Grazu.

ČlanstvoUredi

Pristup je ekskluzivan jer novi članovi moraju posjedovati određene psihološke vrline. Novi članovi se uglavnom upoznaju kroz druženja. Član se može postati bez obzira na spol, vjeru ili boju kože. Jedan od glavnih uslova je da dijeli istu ideologiju i predanost bratstvu. Pristup u Bosancherose nije neophodno "na poziv". Potencijalni kandidat mora da pokaže interesovanje. Ako je kandidat zainteresiran, on će biti pozvan na nekoliko nezvaničnih druženja da se upozna sa nekolicinom ostalih članova.

Bratsko učlanjenje je učlanjenje preko preporuke već postojećeg i dugogodišnjeg clana bratstva. Članovi su usko povezani jedan sa drugim, ujedinjeni kroz zajednička razmišljanja i ideologiju. Bosanchero ne dopušta svojim clanovima pridruživanje vjerskim ili ekstremno političkim skupinama.

ReferenceUredi