Konzervativna stranka (Kanada)

Konzervativna stranka Kanade (engleski: Conservative Party of Canada; francuski: Parti conservateur du Canada) je kanadska politička stranka koja po svom usmjerenju pripada desnom centru. Nastala je u decembru 2003. spajanjem desničarske Kanadske alijanse i Progresivne konzervativne stranke. Time je dobila status službene opozicije u donjem domu kanadskog Parlamenta, koji je držala do njegovog raspuštanja 29.11. 2005. Nakon što je u dva navrata - 2006. i 2008. godine - osvojila relativnu većinu, a njen vođa Stephen Harper vodio manjinske vlade - na izborima 2011. je po prvi put dobila većinu nužnu za samostalno vođenje Kanade.

Konzervativna stranka je od bivše Progresivne konzervativne stranke naslijedila nadimak "Toriji" koji se koristi za njihove članove.

Konzervativna stranka je po svojoj ideologiji i platformi dosta slična američkoj Republikanskoj stranci. Obje stranke su članice Međunarodne demokratske unije koja okuplja konzervativne političke stranke u svijetu.

Konzervativna stranka postoji na federalnoj razini, ali u različitim provincijama su očuvane organizacije tradicionalne Progresivne konzervativne stranke, odnosno raznih desnih stranaka koje su joj na izborima 2006. godine pružile podršku.

Eksterni linkovi uredi