Manjinska vlada

Manjinska vlada je izraz koji se koristi za vladu, odnosno izvršnu vlast u državi s parlamentarnim sistemom, a koja je sačinjena od predstavnika političke stranke ili stranaka koji u parlamentu nemaju većinu.

Manjinska vlada nastaje onda nakon što najveća stranka ili blok stranaka nije u stanju dobiti, odnosno izgubi dotadašnju apsolutnu većinu u parlamentu, a s druge strane nitko drugi ne može sastaviti apsolutnu većinu, odnosno koalicijsku vladu. U takvim situacijama se umjesto novih i na neuspjeh unaprijed osuđenih pregovora o koaliciji, odnosno novih izbora jedna ili više opozicijskih stranaka odlučuje vladajućoj stranci ili bloku dati tzv. tehničku podršku, tj. obavezuje se da će izglasati budžet kako bi omogućila redovno funkcioniranje državne uprave, odnosno da manjinskoj vladi neće izglasati nepovjerenje.

Takav je aranžman obično privremenog karaktera te traje samo do isteka mandata za trenutni saziv parlamenta, odnosno do točno određenog roka. No, čak i prije tog roka se u određenim okolnostima može manjinskoj vladi izglasati nepovjerenje.

Manjinske vlade su, zbog nedostatka podrške za donošenje zakona ili važnih odluka, po svojoj prirodi slabe i privremenog karaktera; zbog toga ih se gotovo uvijek nastoji promijeniti s većinskim, odnosno koalicijskim vladama.

U današnjem svijetu jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih primjera manjinske vlade predstavlja Kanada pod konzervativnom vladom Stephena Harpera od 2006. do 2011. Na prostoru bivše Jugoslavije je poznat primjer manjinske vlade bio kabinet srpskog premijera Vojislava Koštunice, sastavljen godine 2004. uz tehničku podršku opozicijskog SPS-a.

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi