Koledarski carevi


Kalijadski carevi su ritualni i svečani obred koji se slavi 13. januara u selu Semežava, u oblasti Minska, Bjelorusija. Tipične beloruske proslave Nove godine odvijaju se prema julijanskom kalendaru i ispunjene su sa prepoznatljivim lokalnim izvođačkim umjetnostima.

Kalijadski carevi

Nematerijalna svjetska baština
Kalijadski carevi
 Bjelorusija
Regija: Evropa
Godina upisa: 2009.
ID: 00308
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

U obredu učestvuje oko 500 muškaraca, od kojih je sedam izabrano za uloge "Kalijadskih careva", prema nacionalnoj istorijsko-religijskoj drami "Car Maksimilijan". Prema legendi, prije Nove godine, vojnici i oficiri stacionirani u blizini sela odlazili su u kuće lokalnih stanovnika, pokazivali skečeve i za to primali poklone. Nakon što su vojnici premješteni na drugu lokaciju, tradiciju su nastavili lokalni mladi ljudi koji bi se obukli u kostime koje podsjećaju na vojne uniforme. Vremenom su ih počeli nazivati "carevima" (car Maksimilijan, car Mamaj i drugi).

Dodatni komični likovi u drami su starac i baba, koje glume dječak i djevojka, zaduženi za komunikaciju s publikom. Tokom drame, 'carevi' posjećuju kuće neudatih devojaka kako bi izveli komične predstave i primili lijepe želje i nagrade.

Nematerijalna svjetska baština uredi

Koledarski carevi nalaze se na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog svjetskog naslijeđa čovječanstva kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Bjelorusiji.[1] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 28. septembra do 2. oktobra 2009. u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima[2]

Izvori uredi

Vanjske veze uredi