Kohanjac je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Općine Žakanje, Karlovačka županija.Kohanjac je smješten na brežuljku neposredno uz državnu cestu D-6 KarlovacJurovski BrodMetlika (Slovenija). Spada u Rkt.župu Uznesenje Blažene Djevice Marije Žakanje.

Kohanjac
Kohanjac na mapi Hrvatske
Kohanjac
Kohanjac
Županija Karlovačka županija
Općina/Grad Žakanje
Geografske koordinate
 - z. š. 45.598 N
 - z. d. 15.330 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 104
 - Broj domaćinstava 29
Pošta 47276 Žakanje
Pozivni broj +385 047
Autooznaka KA


Stanovništvo uredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 104 stanovnika[1] te 29 obiteljskih kućanstava.[2] Stanovnici Kohanjca bave se poljoprivredom i malim poduzetništvom. Mnogi rade u Karlovcu ili Metlici (Slovenija).

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Prezimena uredi

Najčešća prezimena na Kohanjcu su: Pećar, Majhan, Mravunac,Nastav,Zajec ,Križan i dr.


Povijest uredi

Kohanjac se u povijesti nazivao Konji Vrh spadao je u imanje žakanjsko koje je bilo pristojalište grada Ribnika, sve do 1683 godine kada grof Adam Zrinski založi imanje Žakanje, Zaluku i Konji Vrh (danas Kohanjac) kapetanu Stjepanu Sily-u i njegovoj ženi Dori Gubaševačkoj za svotu 3500 for. Potomci Silvijevih držali su Žakanje u koje je spadao i Kohanjac sve do kraja 18.stoljeća. Tada Žakanje (a stime i Kohanjac) pređe na porodicu Benića i kasnije na porodicu Tomašića Kovanskih.

U Drugom svjetskom ratu mnogi stanovnici Kohanjca bili su uključeni u Narodnooslobodilački pokret većinom kao pripadnici Karlovačke udarne brigade ili Žumberačke brigade. Neki stanovnici Kohanjca bili su pripadnici ustaško-domobranskih oružanih snaga NDH.

U Domovinskom ratu stanovnici Kohanjca sudjelovali su u obrani Hrvatske na prvoj crti kao pripadnici 110.br HV, 137.br.HV i drugih postrojbi Karlovačke županije.



Izvori uredi

  • Izvornik u kr. ugar. drž. ark. u Budimpešti

N. R. A. fasc. 1645. Nr. 22.

  • Historijski arhiv u Karlovcu. Monogrfija 6



    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kohanjac treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.