Kings Row

trailer za film
Režija Sam Wood
Producent Hal B. Wallis
Scenario Casey Robinson
Predložak Kings Row; autor:
Henry Bellamann
Uloge Ann Sheridan
Robert Cummings
Ronald Reagan
Betty Field
Charles Coburn
Claude Rains
Judith Anderson
Maria Ouspenskaya
Muzika Erich Wolfgang Korngold
Fotografija James Wong Howe
Montaža Ralph Dawson
Studio Warner Bros.
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
2. februar 1942 (1942-02-02)
Trajanje 127 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 1,081.698 $[1][2]
Bruto prihod 5,093 mil. $[1]

Kings Row je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1942. godine u režiji Sama Wooda, poznat po nastupu budućeg predsjednika Ronalda Reagana koji se smatra najboljim u njegovoj glumačkoj karijeri.

Film predstavlja adaptaciju istoimenog romana Henryja Bellamanna. Radnja je smještena u gradić na američkom Srednjem zapadu 1890-ih. Protagonist, koga tumači Robert Cummings, je mladi ljekar rodom iz grada koji će se tokom obavljanja prakse suočiti s mnogim mračnim tajnama svojih sugrađana, uključujući duševnu bolest, samoubistva i izopačenost među vlastitim kolegama, čija žrtva postaje njegov najbolji prijatelj, koga tumači Ronald Reagan.

Bellammanov roman je izdan dvije godine ranije i postao je bestseler, te je hollywoodski studio Warner Bros. brzo dobavio prava na ekranizaciju. Njegov "sočni" sadržaj je, međutim, postavio pitanje može li se uopće ekranizirati u skladu s uzusima tadašnjeg strogog cenzorskog kodeksa. Iako je Joseph Breen, šef hollywoodskog cenzorskog ureda, ispočetka prema tome bio skeptičan, na kraju mu je dostavljen zadovoljavajući scenarij iz koga su uspješno izbačeni svi "problematični" sadržaji.

Film je postigao veliku gledanost, a najbolji dojam je ostavio Reagan, iako se ne pojavljuje u glavnoj ulozi. To se najviše odnosilo na scenu u kojoj se njegov lik budi iz anestezije i vidi da su mu amputirane noge, te zavapi "Gdje je ostatak mene?". Reagan je kasnije tvrdio da mu je to najbolja i najdraža uloga u životu, te je rečenicu ("Where is the rest of me") iskoristio kao naslov svojih memoara 1966. godine. Uspjeh filma se, međutim, nije pretočio u naročito dojmljivu glumačku karijeru, s obzirom da je nedugo nakon dolaska filma u kino Reagan zbog ulaska SAD u rat regrutiran u američku vojsku.

1955. je po motivima filma snimljena i kratkotrajna TV-serija.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 H. Mark Glancy, "MGM Film Grosses, 1924–1948: The Eddie Mannix Ledger," Historical Journal of Film, Radio, and Television , 12, no. 2 (1992), pp. 127–43
  2. Ed. Rudy Behlmer Inside Warner Bros (1935–1951), 1985 p 208

Vanjske vezeUredi