Kaval je drveni duvački instrument, sličan blok flauti[1] raširen po balkanskim zemljama, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, južnoj Srbiji, sjevernoj Grčkoj i Turskoj.

Kaval
Kaval
Kaval
it.: Fyelli
nem.: Kaval
fr.: Kaval
en.: Kaval
ru.: Кавал
Skraćenica
'
Porodica instrumenata
Duvački instrumenti

Karakteristike i historija uredi

Kaval ima raspon od 2 i pol oktave, svira se tako da se puše u usnik, a različiti tonovi se dobijaju kombinacijom puhanja i pritiskanjem na 8 rupa, od kojih je 7 na gornjoj i 1 na donjoj strani instrumenta.

Palcem lijeve ruke pritišće se rupa na stražnjoj strani, a sa prva tri prsta gornje tri rupe, dok se sa četiri prsta desne ruke prekrivaju donje 4 rupe, a palcem drži instrument.

Postoji razlika između bugarskih i makedonskih kavala, jer su prvi sastavljeni od tri komada, a drugi od jednog, ali su zato nešto manji i lakši.

 
Muzički raspon

Kaval je bio sviralo pastira, a njegovo porijeklo nije potpuno jasno, najvjerojatnije je nastao po uzoru na slične instrumente sa Bliskog Istoka kao što je turski naj. U Makedoniji i Bugarskoj poznat je od 14. vijeka[2], a njegovo širenje poklapa se sa ekspanzijom Osmanskog Carstva.[3]

Sve donedavno kaval je bio instrument koji su koristili uglavnom mali folklorni ansambli, u novije vrijeme koriste ga i rock i pop sastavi.

Izvori uredi

  1. Flute (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 10. 09. 2016. 
  2. kaval (hrvatski). Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 10. 09. 2016. 
  3. Kaval (engleski). Grinnell College Musical Instrument Collection. Pristupljeno 10. 09. 2016. [mrtav link]

Vanjske veze uredi