Karate klub Sokol (Split)

KK "Sokol" je karate klub iz Splita.

O klubu uredi

Karate klub "Sokol" Split osnovan je u lipnju 1985. godine. U proteklom periodu mijenjao je naziv, sjedište, dvorane za treniranje, ali po kvaliteti svojih natjecatelja i rezultatima rada uvijek je bio u samom vrhu hrvatskog karatea. Na inicijativu Slavena Mikelića (u to vrijeme već afirmiranog natjecatelja i trenera), a uz podršku nekolicine istomišljenika, u lipnju 1985. g. u Vranjicu osniva se karate klub "Omladinac". Iako osnovan u Vranjicu, treninzi su se od samih početaka odvijali u Splitu. Večernji termini u dvorani O.Š. "Bratstvo i Jedinstvo" (danas O.Š. "Bol") bili su popunjeni mladim karatašima koji su svojim entuzijazmom i upornošću ponekad dočekivali i kasne noćne sate.

Povijest kluba uredi

Početak 1987. godine ujedno je označio i ozbiljniji pristup radu. Klub je u to vrijeme brojio 100-tinjak članova kojima se priključio i dio članova škole mladeži Splitskog karate saveza te karate kluba "Jadran". Svakodnevnim treninzima i mukotrpnim radom došlo se do prvih rezultata. Između ostalih, na "Prvenstvu Hrvatske" u kadetskoj konkurenciji ženski kata tim osvojio je prvo mjesto, čime su cure osigurale pravo nastupa na Prvenstvu ex. Jugoslavije (što je bio znak perspektivnog početka). 1988. godine započeta je suradnja sa firmom "SEM" koja je potpomogla financiranje brojnih natjecanja i turnira u predstojećem natjecateljskom periodu. Također, Klub mijenja naziv u "Sem-Omladinac". Te godine, na Prvenstvima Hrvatske ostvareni su rezultati u svim uzrasnim kategorijama; kako u borbama, tako i u katama.

Naredna, 1989., najplodnija je godina Kluba, koji stječe status jednoga od najuspješnijih karate klubova u Hrvatskoj. Te godine karataši "Sem-Omladinca" zauzimali su mjesta na pobjedničkom prijestolju svih Prvenstava (Splita, Dalmacije, Hrvatske i ex Jugoslavije). Pored osvojenih 24 zlatnih, 16 srebrenih i 11 brončanih medalja, posebno treba istaknuti brončanu medalju Damira Pejića osvojenu na Europskom Prvenstvu u Parizu u superlakoj kategoriji. To je ujedno bila i prva medalja na Europskom Prvenstvu iz Hrvatske.

1990. godine ostvaruje se dugogodišnji san o adekvatnom prostoru za treniranje. Klubu se dodjeljuju prvi termini u S. C. Gripe - 1. dvorana za karate, gdje se i danas održavaju svi treninzi.

U posljednjem mjesecu 1990. godine, sukladno ugovoru sa sponzorom, Klub ponovno mijena naziv i sada on glasi "SEM".

Klub kakav je danas uredi

Međutim, počeo je Domovinski rat te svi treneri i većina članova uključuje se u sastave HV-a, MUP-a i sl. Prestaje se sa treninzima i natjecanjima sve do lipnja 1992. g. kada glavni trener Slaven Mikelić odlučuje splitski karate izvući iz zaborava te ponovno pokreće školu mladeži. Klub ujedno pronalazi i novoga sponzora te dobija današnji naziv "Sokol".

Od toga vremena karate klub "Sokol" Arhivirano 2014-08-24 na Wayback Machine-u može se pohvaliti s brojnim odličjima osvojenima na gradskim, regionalnim i nacionalnim prvenstvima te turnirima; u borbama i katama; od uzrasta cicibana do seniora. Također, i nastupima svojih članova u sastavu reprezentacija Hrvatske na Europskim i Svjetskim Prvenstvima.

Karate klub "Sokol", kroz koji je prošlo preko 4 000 mladih karataša, danas broji više od 300 članova, raspodijeljenih u 12 grupa (ovisno o uzrastu i pojasu). Treninzi se održavaju pod vodstvom 6 stručno osposobljenih i školovanih trenera.

Po mišljenju mnogih, karate klub "Sokol" najbolje je organiziran i opremljen karate klub u Hrvatskoj, a nadamo se da će ga takva reputacija nastaviti pratiti i ubuduće.

Vanjske poveznice uredi