Kanadski centar za epigrafske dokumente

Kanadski centar za epigrafske dokumente (engl. Canadian Centre for Epigraphic Documents, akr. KCED ili CCED) je neprofitna organizacija stvorena sa ciljem da arhivira, katalogizira, i digitalizuje epigrafske materijale. KCED se sastoji od stručnjaka i postdiplomskih studenata volontera povezanih sa studijama informacija: bibliotekari, arhivisti i onih u polju digitalne humanističke nauke.

Originalno smješten u Odjeljenju za klasične nauke Univerziteta u Torontu, KCED je radio na jednom od najvećih kolekcija antičkih grčkih natpisa u Sjevernoj Americi. Ovi natpisi su očuvani kao epigrafski otisci i datirani su od 7. vijeka pne. do 4. vijeka.

KCED je trenutno lociran u Odjeljenju za civilizacije Bliskog i Srednjeg Istoka Univerziteta u Torontu. KCED radi sa kolekcijom Harak, koja je najveća svjetska unikatna zbirka sirijskih i garšuni natpisa iz Iraka. Ovi natpisi su očuvani kroz slike razvijene i digitalne fotografije, i datirani su od 7. do 20. vijeka.

KCED takođe radi na kolekcijama iz Ekumenskog istraživačkog instituta St. Efrem (SEERI) i Društva za očuvanje kršćanske baštine sv. Tome (APSTCH). Obe kolekcije su iz Kerale u Indiji. One sadrže sirijske, malajalamske, tamilske, i srednjoperzijske (pahlavi) natpise koji su datirani od 9. ili 10. do 20. vijeka.

Vanjske veze uredi