Kameni most na rijeci Bistrici

Kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju nalazi se kod Miljevine, opština Foča, istočna Bosna i Hercegovina. Most je bez izrazitih stilskih karakteristika. Na osnovi načina gradnje i zidanja, te njegovog oblika, može se pretpostaviti da potječe iz osmanskog perioda i da je djelo lokalnog graditelja.

Lokacija uredi

Most se nalazi oko 2 km uzvodno od Miljevina. Lokalitetu se može pristupiti preko magistralnog puta M-18 (Sarajevo – Foča), od kojeg se, oko 2 km. prije Miljevine, na sjevernu stranu odvaja asfaltirani pristupni lokalni put dužine oko 300 metara. Putna komunikacija preko mosta vodi dalje na sjevernu stranu prema Ocrkavlju i veže se lijevom obalom Bistrice sa Miljevinom. Preko mosta nije dozvoljen saobraćaj motornim vozilima.

Opis uredi

O mostu u Ocrkavlju nema dostupnih historijskih podataka. Zbog blizine i usmjerenja mosta prema stambenom kompleksu kule i odžaka u Ratajima, postojanje ovog most se dovodi u vezu sa feudalnom porodicom Čengića koji su živjeli krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Izgradnjom ovog mosta Čengići su obezbjedili komunikaciju sa Fočom.

Da bi olakšao temeljenje mosta, graditelj je iskoristio veliku stijenu u rijeci i sa nje podigao središnji stub, na koji su se naslanjali po jedan luk sa svake strane. Vremenom se jedna strana mosta urušila. Ostala je strana prema desnoj obali, sa dva luka. Srušeni dio je nadomješten drugačijom konstrukcijom. Zidana struktura zamijenjena je grednom konstrukcijom (kombinacija čeličnih profila i drvenih greda) oslonjenom na drveni pilon. Preko mosta je dozvoljen samo pješački saobraćaj.

Nacionalni spomenik uredi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 5. decembra 2018. godine, donijela je odluku da se kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Amir Pašić (predsjedavajući), Goran Milojević i Radoje Vidović.

Nacionalni spomenik čini postojeća sačuvana mostovska struktura zidana od kamena, koja uključuje stereotomske konstrukcije tri mostovska otvora, zidane kamene stupce i čeone zidove mosta zidane od kamena, kao i prirodna stijena, u koritu rijeke Bistrice, na koju je oslonjena konstrukcija trećeg mostovskog otvora i pripadajućih kamenih stubaca. Drveno-metalna konstrukcija mosta oslonjena na drveni pilon, koja se nalazi unutar prostornog obuhvata nacionalnog spomenika, ne uživa režim zaštite[2]

Izvori uredi

  1. „Kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 16. 3. 2024. 
  2. „Nacionalni spomenici u Foči”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 16. 3. 2024. [mrtav link]