Kālonaiki je bio veliki poglavica havajskog otoka Oʻahua,[1] nasljednik svoga rođaka Maʻilikākahija. Bio je drugi vladar iz Dinastije Maʻilikākahija.

Kālonaiki
Kālonaiki o Oʻahu
Poglavica Oʻahua

Otac Maʻilikākahi ili Kālonanui
Majka Kanepukoa ili Kaipuholua

Biografija uredi

Kālonaiki je bio sin ili unuk velikog poglavice Maʻilikākahija od Oʻahua, kojeg je naslijedio na tronu. Prema jednoj verziji pojanja, Kālonaiki je bio sin Maʻilikākahija i njegove žene, poglavarice Kanepukoe.[2] Druga verzija pojanja kaže da je Kālonaiki zapravo bio unuk Maʻilikākahija kao sin princa Kālonanuija i poglavarice Kaipuholue. To bi značilo da je poglavica Kalamakua od Halawe bio brat Kālonaikija.[3][4]

Nakon smrti Maʻilikākahija, Kālonaiki je postao poglavica Oʻahua. Njegova supruga je bila žena znana kao Kikenui-a-ʻEwa (ili Kikinui-a-ʻEwa),[5] čije je porijeklo nepoznato. Sinovi koje je rodila svom suprugu bili su veliki poglavica Piliwale od Oʻahua (očev nasljednik) i princ Lō-Lale od Oʻahua.

Izvori uredi

  1. Edith Kawelohea McKinzie. Hawaiian Genealogies: Extracted from Hawaiian Language Newspapers.
  2. Mailikukahi (Maili-ku-kahi). Arhivirano iz originala na datum 2016-07-30. Pristupljeno 2017-02-18. 
  3. Peleioholani, Solomon Lehuanui Kalaniomaiheuila, The Complete Ancestry of John Liwai Kalniopuuikapali-o-Molilele-ma-wai-o-Ahukini-Kau-Hawaii Ena, Ke Aloha Aina (novine). 1907.
  4. Kalamakua (Kalamakua-a-Kaipuholua) (Chief of Halawa, O'ahu). Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2017-02-18. 
  5. Kamakau, Samuel Manaiakalani, Ka Nupepa Kuokoa. 1865. Ka Moolelo O Hawaii Nei.