Joachim Gottschalk

Joachim Gottschalk (Calau, 10. april 1904 – Berlin, 6. novembar 1941) bio je njemački glumac, koji je krajem 1930-ih uživao status jedne od najvećih evropskih filmskih zvijezda.

Rodio se u porodici ljekara, a neko vrijeme je proveo kao mornar prije nego što se počeo baviti glumom, nastupajući na pozornici u Stuttgartu. Tamo je 1930. upoznao Metu Wolff glumicu jevrejskog porijekla, s kojom se oženio, i koja mu je 1933. godine rodila sina po imenu Michael. Gottschalkov markantni izgled i talent su mu s vremenom pomogli da se probije na pozornice u Leipzigu, a potom i Berlinu, gdje ga je Universum Film AG (UFA) angažirala u nizu uspješnih filmova gdje mu je partnerica bila Brigitte Horney. Gottschalkova popularnost je bila takva da su čak i nacistički čelnici odlučili ignorirati to da mu je supruga Jevrejka. Sve se to, međutim, promijenilo kada ju je Gottschalk odlučio povesti na jednu svečanost gdje je bio prisutan ministar propagande Joseph Goebbels. Kada je za to doznao, Goebbels se razbjesnio i preko svog komesara za film Hansa Hinkela zahtijevao da se Gottschalk razvede od supruge. Gottschalk je to odbio, a nakon čega je dobio obavijest da će mu ženu i dijete deportirati u koncentracioni logor Theresienstadt, a on sam biti mobiliziran u Wehrmacht. Prije nego što su agenti Gestapa došli po njega, Gottschalk i supruga su uspavali sina, a potom zajedno izvršili samoubistvo puštanjem gasa. Goebbels je, nastojeći izbjeći skandal, naredio da se incident uopće ne spominje u tadašnjim medijima, tako da su mnogi Gottschalkovi fanovi za sudbinu glumci saznali tek iza rata. Hornay, koja je bila dobra Gottschalkova prijateljica, je otišla na njegov pogreb svjesna rizika da će time pasti u Goebbelsovu nemilost.

Gottschalkova sudbina je poslužila kao inspiracija za zaplet filma Ehe im Schatten, koji je 1947. snimljen u sovjetskoj okupacionoj zoni (budućoj DR Njemačkoj).

Filmografija uredi

  • Du und Ich (1938) (ul. Brigitte Horney)
  • Uproar in Damascus (1939) (ul. Brigitte Horney)
  • Eine Frau wie Du (1939) (ul. Brigitte Horney)
  • Flucht ins Dunkel (1939)
  • Ein Leben Lang (1940)
  • Das Mädchen von Fanö (1941) (ul. Brigitte Horney)
  • Die Schwedische Nachtigall (1941)

Literatura uredi

  • Hull, David Stewart. Film in the Third Reich: Art and Propaganda in Nazi Germany, Simon and Schuster, 1973.
  • Smith, Howard K. Last Train From Berlin: An Eye-Witness Account of Germany at War, Phoenix Press, 2001.

Vanjske veze uredi