Jedinstveni identifikator sastojaka

Jedinstveni identifikator sastojaka (engl. UNique Ingredient Identifier - UNII) je ne-vlasnički, besplatni, jedinstveni, jednoznačani, ne-semantički, alfanumerički identifikator, koji je vezan za molekulsku strukturu supstance i/ili opisne informacije iz FDA sistema za registraciju supstanci (SRS). UNII sadrži deset alfanumeričkih oznaka. Ovaj identifikator ne sadrži informacije o vremenu unosa, ili o tipu supstance.

SRS se koristi za generisanje permanentnih, jedinstvenih identifikatora supstanci regulisanih proizvoda, kao što su sastojci lekova. Sistem koristi molekulsku strukturu i opisnu informaciju za definisanje supstance i za UNII generisanje. Osnovni način definisanje supstance je baziran na njenoj 2D molekulskoj strukturi. U slučajevima gde molekulska struktura nije dostupna (npr. kod botaničkih proizvoda), UNII se definiše na osnovu opisnih informacija.[1]

Primeri

uredi
Ime UNII
Metadon-hidrohlorid 229809935B
Metadon UC6VBE7V1Z
Voda 059QF0KO0R

Literatura

uredi
  1. Hess, William A. (2007). Substance Registration – UNII Presentation. Arhivirano iz originala na datum 2020-09-17. Pristupljeno 2014-03-13. 

Spoljašnje veze

uredi