Za ostale upotrebe, v. Jahorina (razvrstavanje).


Koordinate: 43° 42′ SG Š; 18° 39′ IGD

Jahorina je planina na području opština Pale i Trnovo (BiH), koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica[1] sa 1.916 m[1] nadmorske visine. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snegom. Jahorina se prostire od 43°39' do 43°47' sjeverne geografske širine i od 18°31' do 18°43 istočne geografske dužine.

Jahorina
Panorama Jahorine sa obiljem planinskih kućica
Panorama Jahorine sa obiljem planinskih kućica
Jahorina na mapi Bosne i Hercegovine
Jahorina

Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, 20 km staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski-centre. Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm.

Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.

Jahorina je od Sarajeva udaljena 30 km, a od Pala 15 km.

Poreklo imena uredi

Javorina je originalni naziv planine Jahorine. Naziv je dobila po planinskom ili grčkom javoru (lat. acer heldreichii), čije je najsevernije stanište ova planina. Ogromna stabla grčkog javora su prirodna atrakcija.

Naziv Jahorina se ustalio za vreme turske okupacije, kada je često menjano slovo V u H. Danas u Istočnom Sarajevu postoje udruženja građana kao što su ženski hor Javorina i planinarsko društvo Javorina u Palama, što govori o svesti povodom ovog stanja.

Historija uredi

Na Jahorini je početkom 1937. završen Oficirski dom a u blizini i skakaonica za skokove do 50 metara.[2]

Reference uredi

Vanjske veze uredi