Otvori glavni meni
Jabučić Polje
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Doboj
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 44°39′29″N 18°04′53″E / 44.65806°N 18.08139°E / 44.65806; 18.08139
Jabučić Polje is located in BiH
Jabučić Polje
Jabučić Polje
Jabučić Polje (BiH)
Ostali podaci
Pozivni broj 053


Koordinate: 44° 39′ 29" SGŠ, 18° 04′ 53" IGD
Jabučić Polje je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Doboj koja pripada entitetu Republika Srpska.

GeografijaUredi

U naselju se nalazi željeznička stanica.

Jabučić Polje prema popisu iz 1991. godine ima 181-og stanovnika i svi su Srbi pravoslavne vjeroispovijesti.

Ova mala mjesna zajednica se nalazi na padinama planine Ozren, na desnoj obali rijeke Bosne. Sa sjevera se graniči sa mjesnom zajednicom Potocani,sa sjeveroistoka sa MZ Striježevica,sa istoka sa MZ Trbuk,sa juga i zapada sa MZ Šije (Federacija Bosne i Hercegovine). Jabučić Polje se nalazi oko 10 kilometara jugoistočno od grada Doboja, a oko 15 kolometara sjeverno od Maglaja(Federacija Bosne i Hercegovine). Kroz ovu MZ prolazi i regionalni put Doboj-Maglaj kao i željeznička pruga sa duplim kolosijekom koja takođe spaja Doboj i Maglaj. Ovo selo je veoma bogato šumom kao i obradljivim zemljištem a takođe su razvijeni lov i ribolov, tako da mještani sa šireg područja Doboja dolaze ovdje da provode svoje slobodno vrijeme. Selo ima jednu trgovinu i jednu manju pilanu tako da nije privredno razvijeno a većina mještana radi u Doboju, pa je veoma izražena dnevna migracija stanovništva selo-grad.

Jabučić Polje ima nekoliko zaseoka od kojih je najveći zaseok Marići koji se nalazi na istočnoj strani ovog sela koji je pretežno brdovit dio i koji ima dominantan pogled na na veći dio sela ali i na neka susjedna sela.Naime, u ovom zaseoku se nalazi i osveštani krst koji je podigao Đorđe Marić i koji dominira nad širom okolinom(vidljiv je i sa regionalnog puta iz Trbuka ali i iz sela koja se nalaze u Federaciji Bosne i Hercegovine). Svake godine kod ovog krsta se okupi veliki broj mještana uoči Petrovdana i mašući lile iskazuju stari srpski običaj. Pored zaseoka Marići postoje još zaseoci Božanovići,Brezici,Jovići,Mitrovići,Reljići kao i zaseok Bare ili još ga nazivaju Polje.

Ovo je prelijepo mjesto koje se odlikuje sa dosta prirodnih ljepota ali najljepša osobina ovog mjesta su njegovi mještani koji su veoma dobri,druželjubljivi,vrijedni i gostoprimivi.

Najpoznatiji mještanin Jabučić Polja je Mišo Malinović, u narodu poznat kao MIKS, vatreni aktivista Srpske Demokratske Stranke i budući načelnik Stambeno-komunalnog odjeljenja u gradskoj upravi, gdje je proveo svoje najbolje dane u kanclariji broj 4.

ReferenceUredi