Jul Antonije

(Preusmjereno sa stranice Iullus Antonius)

Jul Antonije (Iullus Antonius, 45. pne. - 2. pne.) bio je rimski plemić i velikodostojnik iz vremena ranog Carstva, najpoznatiji kao sin Marka Antonija i Fulvije, odnosno kao ljubavnik Julije Starije, kćeri cara Augusta.

Životopis uredi

Jul je prve godine života proveo u Rimu s majkom Fulvijom i starijim bratom Markom Antonijem Antilom. Godine 41. pne. mu je majka, poznata kao jedna od politički najambicioznijih Rimljanki, zajedno sa stricem Lucijem pokrenula rat protiv trijumvira Oktavijana, kasnijeg cara Augusta. Nakon gušenja te pobune, te Fulvijinog izgnanstva i smrti, Oktavijan je nastojao poboljšati odnose s njegovim ocem, te je uredio brak Marka Antonija sa svojom sestrom Oktavijom. Njegova pomajka Oktavija ga je potom odvela kod oca u Atenu gdje je potom odrastao zajedno s bratom Antilom, a kasnije s polusestrama Klaudijom Marcelom, Antonijom Starijom i Antonijom Mlađom. Godine 32. pne. se Marko Antonije razveo od Oktavije kako bi mogao živjeti sa svojom ljubavnicom Kleopatrom; u Aleksandriju je sa sobom odveo Antila, dok je Oktavija Jula sa sobom odvela u Rim. Dijelom zahvaljujući i tome, Julu je, za razliku od Antila, August nakon završetka rata s Antonijem, odlučio poštediti život.

Prema antičkim izvorima, August je izuzetno cijenio Jula. Zahvaljujući tome je njegova pomajka uredila da se oženi za njenu kćer Klaudiju Marcelu Stariju. S njome je imao troje djece: sinove Lucija, Gaja Antonija i kćer Julu. Jul je također od Augusta primio brojne funkcije - godine 13. pne. je bio pretor, godine 10. pne. konzul a godine 7. pne. prokonzul Azije.

Za Jula se, međutim, kobnim pokazala veza sa Julijom Starijom, koja je nakon smrti svog muža Marka Agripe bila prisiljena udati se za budućeg cara Tiberija. Julija je tada počela održavati ljubavne veze s brojnim rimskim aristokratima, među kojima se našao i Jul. Kada je August za to čuo, osjetio se osramoćenim te je odlučio strogo kazniti kako Juliju i njene ljubavnike, koji su svi osuđeni na progonstvo. Jul je, međutim, optužen za veleizdaju te je, nastojeći preduhitriti osuđujuću presudu, počinio samoubistvo.


Preci uredi

U popularnoj kulturi uredi

Jul Antonije se pojavljuje kao lik u historijskim romanima s radnjom smještenom u Augustov Rim. Među njima se ističu Ja, Klaudije Roberta Gravesa, Jag elsket Tiberius Elisabeth Dored te Augustus i Tiberius Alana Massieja. U TV-seriji Imperium: Augustus je njegov lik tumačio Juan Diego Botto.

V. također uredi

Prethodi:
Quintus Aelius Tubero i Paullus Fabius Maximus
Konzul Rimskog Carstva
10. pne.
Slijedi:
Nero Claudius Drusus i Titus Quinctius Crispinus Sulpicianus