Istočni Stari Grad

Istočni Stari Grad (1992–2004. Srpski Stari Grad), općina u Bosni i Hercegovini, jugoistočno od grada Sarajeva i obuhvaća ruralna područja. Administrativno pripada Republici Srpskoj.

Istočni Stari Grad
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 3050
Geografija

Općina je formirana je poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma pod nazivom Srpski Stari Grad, ali taj naziv je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH od 22. rujna 2004. radi pridjeva "srpski" u nazivu općine.

Ima površinu od 77km² i 3.185 stanovnika (2004. godine zvanična procena Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna gustina naseljenosti opštine je 41 st/km². Prosječna nadmorska visina opštine je 850 km, a sjedište opštine je u mjestu Hreša.

Opština pripada gradu Istočno Sarajevo.

Opštinu čine seoska naselja: Bulozi, Čeljigovići, Donje Međuše, Donji Bulozi, Dovlići, Gornje Međuše, Hreša, Kumane, Lapišnica, Mrazovac, Njemanica, Studenkovići, Vučija Luka, Zlatište i Blizanci.

Opština graniči sa Federacijom BiH u dužini od oko 50 km sjeverno od Sarajeva. Konfiguracija zemljišta je pretežno brdovito-planinskog karaktera i pripada Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Opština je bogata šumskim bogatstvima, a pogodna je i za razvoj stočarstva i proizvodnju određene vrste poljoprivrednih proizvoda (krompir, raž, zob i pšenica).

U opštini posluje Šumsko gazdinstvo "Bistrica", zatim "Pilana" Vučija Luka, privatna preduzeća za proizvodnju rezane građe, kao i preduzeća koja se bave trgovinom i ugostiteljstvom, motažom centralnog grijanja, stočnom pijacom, trgovinom stoke, trgovinom sjemenske robe i stočnom hranom.

Geografija

uredi

Naseljena mjesta

uredi

Stanovništvo

uredi

Uprava

uredi

Povijest

uredi

Gospodarstvo

uredi

Slavni ljudi

uredi

Spomenici i znamenitosti

uredi

Obrazovanje

uredi

Kultura

uredi

Sport

uredi

Vanjske veze

uredi