Istočni Drvar

opština u Republici Srpskoj

Istočni Drvar (1995–2004. Srpski Drvar), jedna od najmlađih i najmalobrojnijih bosanskohercegovačkih opština, a pripada Republici Srpskoj. Prije rata u Bosni i Hercegovini bila je dio opštine Drvar.

Istočni Drvar


Potoci

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) oko 200
Geografija

Geografija

uredi

Naselja u opštini

uredi

U opštini se nalaze slijedeća naseljena mesta: Potoci, Srnetica i Uvala.

Stanovništvo

uredi

Uprava

uredi

Istorija

uredi

Naselje Potoci, danas sjedište opštine, nastalo je još krajem 19. i početkom 20. vijeka, kao radničko i željezničko čvorište. Nekada je brojalo između tri hiljade do 3,5 hiljada stanovnika, i bilo je to mjesto sa uređenom infrastrukturom, školom, poštom, ambulantom, vodovodnom mrežom, prodavnicama, kino-salom...

Privreda

uredi

Ovo je opština koja ima deset puta više zaposlenih nego što broji stanovnika, što samo po sebi govori o kakvom je privrednom potencijalu riječ. Kao šumom bogato područje, Potoci predstavljaju specifičnu teritorijalnu organizaciju, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u širem regionu. Urađeno je preko tri i po kilometra asfaltnog puta. Izrađen je vodovod Srnetica – Potoci u dužini od 11.000 m i dovedena pitka voda, a sada je u fazi izgradnja distributivne vodovodne mreže za sva naselja. Takođe je izvršena sanacija postojećih izvorišta, a programom je planirano da se obezbijede veće rezerve vode izgradnjom cisterni sa većim kapacitetima za čuvanje vode koja bi se koristila u sušnom periodu. Na teritoriji opštine izvršena je sopstvenim snagama elektrifikacija i doveden je dalekovod 10/20KV. U planu je da se izradi projektna dokumentacija dovođenje električne energije od Uvale do Srnetice. Kanalizaciona mreža za otpadne i oborinske vode nije urađena, ali postoji projektna dokumentacija i planira se raditi kada se obezbijede finansijska sredstva. Zbrinjavanje čvrstog otpada se sprovodi u skladu sa zakonskim propisima, iako se odlaže na privremene deponije. Telefonska mreža funkcioniše preko SLL mreže (mobilne telefonije )

Slavni ljudi

uredi

Spomenici i znamenitosti

uredi

Obrazovanje

uredi

Kultura

uredi

Sport

uredi

Vanjske veze

uredi