Ispaša u Alpama

Ispaša u Alpama, sa svojim brojnim varijacijama i lokalnim specifičnostima, u Švicarskoj vuče svoje korijene još od kasnog srednjeg vijeka. Odnosi se na period između maja i oktobra, kada se goveda, ovce i koze tjeraju na visoke pašnjake (između 600 i 2900 m) kako bi iskoristili dodatnu stočnu hranu. Za to vrijeme farmeri brinu o životinjama, održavaju pašnjake, ograde i zgrade, prerađuju mlijeko u sir i druge proizvode i dočekuju posjetioce. Ova praksa doprinosi i očuvanju prirodnih pejzaža.[1]

Ispaša u Alpama

Nematerijalna svjetska baština
Ispaša u Alpama
 Švicarska
Regija: Evropa
Godina upisa: 2023.
ID: 01966
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Znanje, vještine i običaji sezone alpskih ispaša, uključujući poljoprivredu i proizvodnju sira, prvenstveno se prenose neformalno, unutar porodica i njihovih sezonskih radnika. Drugi način je kroz alpska društva i zadruge.

Ispaša u Alpama dovela je i do raznih društvenih i vjerskih običaja kao što su rituali, molitve i blagoslovi, tradicionalna odjeća, takmičenja u stoci i lokalne svečanosti.

Nematerijalna svjetska baština uredi

U Švicarskoj, oko 380.000 goveda, uključujući 130.000 krava muzara, kao i 200.000 ovaca ljeti je na visokim pašnjacima. Od kravljeg mlijeka ovdje se obično prave lokalni specijaliteti od sira, ručno izrađeni tradicionalnim metodama i alatima. Alpski pašnjaci čine 35 posto švicarskog poljoprivrednog zemljišta i 13 posto cijele zemlje. Ukupna populacija planinskih farmera smanjena je na oko 43.000 (1980.) sa 160.000 (1910. godine). Poljoprivrednici koji se bave planinskom poljoprivredom čine samo oko 15% ukupnog poljoprivrednog stanovništva u Švicarskoj.

Ispaša u Alpama ima snažan utjecaj na proizvodnju sira, osiguravajući da krave, ovce i koze proizvode visokokvalitetno aromatično mlijeko, takozvano Heumilch - mlijeko od trave, na osnovu ishrane prirodnim livadskim travama. Upotreba mlijeka od trave u proizvodnji sira doprinosi prepoznatljivom ukusu koji određuje više od 30 alpskih sireva. Glavni pastir zadužen za Alpe i odgovoran za proizvodnju sira poznat je kao Senn.

Ispaša u Alpama se nalazi na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog svjetskog naslijeđa čovječanstva kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Švicarskoj.[2] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 5. do 8. decembra 2023. u Cresta Mowani u Bocvani[3]

Izvori uredi

  1. „Ispaša u Alpama”. Living Traditions in Switzerl. Pristupljeno 9. 12. 2023. (en)
  2. UNESCO: Nematerijalna kulturna baština u Švicarskoj - ich.unesco.org, Pristupljeno, 7.12.2023(en)
  3. „Ispaša u Alpama”. UNESCO: Ispaša u Alpama - ich.unesco.org. Pristupljeno 9. 12. 2023. (en)