Irokeški narodi

Irokeški narodi su porodica severnoameričkih domorodačkih naroda, koji govore jezicima iz irokeške porodice jezika. Pre kontakta sa Evropljanima naseljavali su oblast oko istočnih velikih jezera na teritoriji severoistočnih američkih država Njujork, Pensilvanija, Ohajo i jugoistočnih provincija Kanade, Ontario i Kvebek, a naseljavali su i jugoistočne američke države Virdžiniju, Severnu Karolinu, Južnu Karolinu, Džordžiju i Tenesi.

Geografska rasprostranjenost irokeških naroda pre kontakta sa Evropljanima

Klasifikacija uredi

Irokeški narodi se prema jezicima koji govore dele na:

Istorija uredi

U toku dabrovih ratova 1649. Irokezi (Hodinošoni) su proterali Hurone i Petune iz njihovih domovina u blizini jezera Iri.[1] Preživeli su otišli daleko na sever,[2] gde su se ujedinili u jedan narod, Vendot.

Između 1650. i 1655. Neutrali, Venroi i Iri su jedni za drugim uništeni.[2] Prema istorijskim jezuitskim spisima, Venroi su 1640-42 imali tri sela između Bufala i Ročestera.[2] O Saskvehanocima, Neutralima i Irijima postoji veoma malo istorijskih dokumenata. Saskvehanoci i Iri su bili vojno snažni narodi.[2] Ove narode su Huroni nazivali Ativandaronk, što znači, oni koji razumeju jezik.

Do 1660. jedino su Irokezi i Saskvehanoci ostali ne poraženi. Dok su ostali irokeški narodi proterani iz svojih zemalja, nakon čega su ujedinjavanjem stvorili nove narode, kao što je slučaj sa Huronima i Petunima koji su se ujedinili u narod Vendot ili su se utopili u druge narode.[2]

Reference uredi

  1. Mithun, Marianne (1985), "Untangling the Huron and the Iroquois".
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Alvin M. Josephy, Jr. (1961). "The American Heritage Book of Indians".

Literatura = uredi

  • Alvin M. Josephy, Jr. (1961). „The American Heritage Book of Indians”. u: Edited by The editors of American Heritage Magazine. The American Heritage Book of Indians. American Heritage Publishing Co., Inc.. pp. 188-219. 
  • Mithun, Marianne (1985). „Untangling the Huron and the Iroquois”. International Journal of American Linguistics 51 (4): 504–7. DOI:10.1086/465950.