Internacionalna federacija za multiplu sklerozu

Internacionalna federacija za multiplu sklerozu (MSIF) je osnovana 1967 godine kao međunarodno telo za povezivanje aktivnosti nacionalnih MS udruženja širom sveta.

Federacija globalno funkcioniše u partnerstvu sa učlanjenim udruženjima i internacionalnom naučnom zajednicom sa ciljom eliminacije multiple skleroze i njenih posledica. Ona je globalni zastupnik ljudi koji su ugroženi multiplom sklerozom.

Ciljevi uredi

MSIF dejstvuje na ostvarenju svojih ciljeva putem davanja fokusa sledećim prioritetima:

Istorija uredi

Od osnivanja 1967 godine, MSIF je narasla da poveže rad 43 člana MS društava širom sveta. MSIF je u kontaktu sa mnogim drugim društvima u pomolu sa namerom podrške svih MS društava i njihovog razvoja.

Aktivnoti uredi

27. maja 2009 MSIF je organizovala prvi Svetski dan multiple skleroze, koji je podržan od strane MS organizacija u najmanje 47 zemalja.[1] Svrha tog dana je uvećanje obaveštenosti o MS kao globalnom problemu, i sakupljanje sredstava za podršku rada globalnog MS pokreta, uključujući MS istraživanje. [2]

Vidu isto uredi

Reference uredi

  1. „World MS Day latest: 47 countries and counting”. MSIF. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-21. Pristupljeno 24. 03. 2009. 
  2. „World MS Day”. Pristupljeno 24. 03. 2009. 

Spoljašnje veze uredi