Ilija Šaula (Karlovac, Hrvatska, 4. decembra 1963), književnik. Djetinjstvo proveo na Kordunu u selu Dugi Dol, osnovnu školu završio u Krnjaku, a srednje obrazovanje u Karlovcu.

Ilija Šaula se pojavio kao pjesnik u srednjoj školi, u Karlovcu. Iz njegove zdrave mladosti nastajala je pobuna i revolt protiv svega što nije bilo onako kako je zamišljao. Skoro od samog osnivanja postao je član karlovačkog književnog kluba, „25 Oktobar“. U okviru aktivnosti kluba nastupao je na mnogobrojnim pjesničkim susretima širom Balkana, od Karlovca, Zagreba, Križevaca, Velike Kladuše, Rijeke, Selca i Punta, preko Mostara, Sarajeva, Struge, Kruševca, Trstenika, Gornjeg Milanovca, Čačka, Beograda, Novog Sada, Kikinde, Subotice, Vukovara i Vinkovaca pa sve do Goranovog Lukovdola, pronoseći svojim stihovima magiju mladosti izmješanu snovima i javom.

Tu svjetlost, koju je zračila njegova poezija, uočena je od najeminentnijih pjesnika tog vremena, Desanke Maksimović, Tanasija Mladenović, Vesne Parun, Giacomo Scotti... Giacomo Scotti mu je pomogao oko uređivanja prve knjige, zbirke pjesama iz 1989. godine, Na zgarištu samoće.

17. marta 1990. sudjeluje u osnivačkoj skupštini SKD "Sava Mrkalj" u Topuskom, član je upravnog odbora i aktivno učestvuje u prikupljanju i očuvanju kulturne baštine i stvaranju novih kulturnih vrednosti srpskog naroda Krajine.

Zla kob i smutno vrijeme nisu dali da se život uređuje po umjetnikovoj želji. Napustio je svoj zavičaj progonom srpskog stanovništa hrvatskom vojno redarstvenom akcijom "Oluja" augusta 1995. god. u izbegličkoj koloni sa preko 200 hiljada svojih sunarodnika.

Poezija Ilije Šaule prevedena je na italijanski, engleski, španski, poljski i albanski jezik. On danas živi i stvara u pensilvaniskom gradu Philadelphia (SAD). Šaula je član udruženja književnika Srbije i Srpsko - Kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović“ u Torontu.

Pored pisanja bavi se i izdavaštvom, osnivač je i vlasnik Književne radionice Kordun koja objavljuje prvence onih stvaraoca čije pisanje zaslužuje da bude u korpusu umjetničke književnosti.

Opus uredi

Objavio je do sada sedam knjiga:

  • Na zgarištu samoće, poezija, LA SFINGA Napoli, 1989.
  • Piramida misli, poezija, DTA Beograd, 2007.
  • Moj dio neba, poezija i proza, Catawba Charlotte NC, 2008.
  • Žena u meni ili ja u ženi, poezija, Grafičar Užice 2014.
  • "Duše su bešumne, tihe" poezija, Grafičar Užice, 2016
  • "Bulevar svetlosti" promisli o životu, ALMA Beograd, 2017
  • "Midar" roman, ALMA Beograd 2018