Idi i gledaj (rus. Иди и смотри; bjeloruski: Ідзі і глядзі) je sovjetski igrani film snimljen u režiji Elema Klimova i premijerno prikazan 1985. godine, poznat kao jedno od najboljih ostvarenja napravljenih na temu Drugog svjetskog rata.

Иди и смотри
Ідзі і глядзі
RežijaElem Klimov
Scenario
PredložakJa sam iz plamenog sela; autor:
Ales Adamovič
Uloge
MuzikaOleg Jančenko
FotografijaAleksej Rodionov
MontažaValerija Belova
Studio
DistribucijaSoveksportfilm
Datum(i) premijere
7. 1985 (1985-07) (Moskva)
Trajanje142 min.[1]
Zemlja Sovjetski Savez[2]
Jezik

Temelji se na pripovjetci Ja sam iz plamenog sela bjeloruskog pisca Alesa Adamoviča, dijelom temeljenog na vlastitim iskustvima mladog partizana za vrijeme njemačke okupacije. Protagonist, čiji lik tumači Aleksandar Kravčenko, je adolescent koji se 1943. godine priključuje partizanima, da bi ubrzo svjedočio kako njegova porodica i zemljaci postaju žrtve genocida koji provode SS-ovci i njihovi ukrajinski kolaboranti.

Idi i gledaj, originalno napravljen u svrhu proslave 40. godišnjice sovjetske pobjede u Velikom domovinskom ratu, se isticao izuzetno mračnim tonom i beskompromisnim i uznemirujućim prikazom ratnih strahota, odnosno posljedica koje one ostavljaju na prije toga nedužnog pojedinca. Klimov je film pokušavao snimati osam godina, ali mu je Goskino dao odobrenje tek nakon dolaska Gorbačova na vlast i početka procesa glasnosti. Idi i gledaj je prikazan na Moskovskom filmskom festivalu gdje je zajedno sa još nekoliko filmova podijelio glavnu nagradu.

Uloge uredi

  • Aleksej Kravčenko ... Fljkora
  • Olga Mironova ... Glapa/Glafira
  • Liubomiras Laucevičius ... Kosač
    • Valerij Kravčenko ... Kosačev glas (sinkronizacija)
  • Vladas Bagdonas ... Roubej
  • Jüri Lumiste ... mladi njemački oficir
  • Jevgenij Tiličejev ... Kollborator
  • Viktor Lorents ... njemački zapovjednik

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Come and See (15)”. British Board of Film Classification. 16 December 1986. Arhivirano iz originala na datum 2017-06-20. Pristupljeno 29. V 2013. 
  2. IDI I SMOTRI (1985)”. British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum 2022-07-18. Pristupljeno 5. XII 2018. 

Vanjske veze uredi