Huliganstvo je termin koji opisuje ponašanje koje krši pravila društvenih normi, bontona, zakona i opće destruktivno ponašanje.

Lokomotive Leipzig fans before their team's encounter with Dynamo Schwerin in the FDGB-Pokal in 1990

Sam termin huliganstva dolazi po irskom prezimenu Hooligan (sricano i Houlihan) a pojavio se u Velikoj Britaniji krajem 19. stoljeća a opisuje devijantno ponašanje i način življenja uličnih bandi i pojedinaca koji su ih sačinjavali. Također danas taj termin je općeprihvaćen i opisuje ponašanje kod pojedinaca ili skupine ljudi koji svojim destruktivnim ponašanjem ne uklapaju u društvene norme i zakone te vandaliziraju svoju okolinu.

Takva vrsta ponašanja pripisuje se obično navijačkim skupinama iz različitih športova najčešće ekipnih kao što su nogomet, ragbi, košarka, rukomet,...

Zakonska regulativaUredi

Zakoni koje krše huligani su opći zakoni te je njihovo kršenje vezano za:

1. vrijeđanje po raznim diskriminacijskim osnovama pojedinaca ili skupina ljudi,

2. fizički napadi sa nanošenjem lakših, težih ili čak smrtnih posljedica,

3. uništavanje javne i privatne imovine,

4. uznemiravanje javnog reda i mira,

5. ugrožavanje opće sigurnosti (pirotehnika),

6. zlouporaba zabranjenih sredstava (alkoholna pića, narkotici, pirotehnika),

7. ometanje odvijanja športskih i drugih društvenih događanja.

Različite države su različito okarakterizirale i zakonski regulirale huligansko ponašanje pa tako postoje različite kazne za takvo ponašanje u obliku:

1. društveno korisnog rada,

2. novčanih kazni,

3. zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko dana do čak nekoliko godina,

4. ograničenja kretanja za vrijeme odvijanja određenih društvenih događanja,

5. izgon i progon za strane državljane,

Huligani u HrvatskojUredi

Huliganstvo u RH je u najvećoj mjeri vezano za ponašanje "navijačkih" huliganskih skupina koje prate određene športske klubove najčešće nogometne i košarkaške, premda je i na drugim športskim događanjima zabilježeno huligansko ponašanje i to pri rukometnom i vaterpolskom ogledu ali od strane nogometnih huliganskih skupina.

Može se gotovo sa stopostotnom sigurnošću kazati da u RH ne postoji skupina navijača nekog špotskog kluba a da nije povezana sa huliganstvom i samim time ne mogu se tretirati kao navijačima već huliganima.

Zbog huliganstva na domaćim i inozemnim športskim terenima već dugi niz godina hrvatski nogometni klubovi i Hrvatska nogometna reprezentacija plaćaju novčane kazne FIFA-i, UEFA-i i HNS-u u pozamašnim iznosima te dobijaju zabrane odigravanja utakmica na svojim terenima i bez prisustva gledatelja. Kapital koji bi trebao doći u ruke športskih djelatnika i športaša i pomoći im u treniranju uz bolje uvjete za rad, novu opremu i drugo odlazi iz klubova i države u ruke financijskih mogula FIFA-e i UEFA-e a sve to zbog pojedinačnih ili skupnih huliganskih izgrda. Premda su ponekad kazne koje određuju te institucije drakonske u svakom slučaju su primjerene i pravedne.

Huligani u SrbijiUredi

Nenad Čanak je ocenio da stadioni u Srbiji "služe kao poligon za uvežbavanje paravojnih formacija. Nisu se paravojne formacije regrutovale devedesetih u bibliotekama, već na tribinama, a takozvani navijači su postajali ratni komandanti."[1]

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi