Hugh od Montgomeryja

Hugh od Montgomeryja, 2. earl Shrewsburyja (engleski: Hugh of Montgomery, 2nd Earl of Shrewsbury; francuski: Hugues de Montgomery; ? - 31. jul 1098) bio je anglo-normanski plemić i velikodostojnik koji je od 1094. do smrti kao earl Shrewsburyja upravljao područjem Engleske na granici s tadašnjim Walesom.

Rodio se kao sin uticajnog normanskog plemića Rogera de Montgomerieja i Mabel de Bellême iz uticajne francuske porodice Bellême. Kao i kod mnogih normanskih plemića nakon osvajanja Engleske, posjedi porodice su bili podijeljeni na one u Engleskoj i Normandiji, odnosno Francuskoj. Kada mu je 1079. majka mučki ubijena u porodičnom zamku u Normandiji, Hugh je bez uspjeha pokušao uhvatiti ubice.

Nakon očeve smrti 1094. je stariji brat Robert od Bellemea naslijedio posjede u Francuskoj, dok je Hugh naslijedio posjede u Engleskoj, uključujući mjesto earla. Sljedeće godine je Hugh to doveo u pitanje kada je uhvaćen kako sa normandijskim vojvodom Robertom Curthoseom kuje zavjeru sa svrgavanje engleskog kralja Williama Rufusa. Mjesto earla je zadržao nakon isplate globe od 3000 funti.

Vladavinu su mu obilježile borbe sa Velšanima. Godine 1098. je zajedno sa chesterskim earlom Hughom d'Avranchesom pokušao zauzeti Anglesey. Iste godine je pogođen strijelom, pao u more i utopio se prilikom norveškog prepada koji je izveo kralj Magnus Bosonogi. Na mjestu earla ga je naslijedio brat Robert.

Literatura uredi


Perstvo Engleske
Prethodi:
Roger de Montgomerie
earl Shrewsburyja
1094–1098
Slijedi:
Robert od Bellêmea