Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije

Croatian political party

Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) je bila hrvatska politička stranka pravaškog svjetonazora i domoljubnog usmjerenja, sa sjedištem u Splitu. Predsjednik stranke je bio Hrvoje Tomasović.[1]

Zastava HDSSD-a

HDSSD je osnovan 14. travnja 2012. godine. Osnivačka je skupština pred 132 osnivača održana u Kninu. Za predsjednika izabran je Hrvoje Tomasović (bivši član HSP-a), a za predsjednik Glavnog odbora Luka Roguljić. Usvojen je program i statut HDSSD-a. Statutom je regulirano da za razdoblje od najviše godinu dana Stranku vodi sedmeročlano Predsjedništvo te Glavni odbor HDSSD-a od 35 izabranih članova, a unutar toga razdoblja predviđeno je održati će Izborni sabor HDSSD-a. Osnovan je i mladeški ogranak, čiji je predsjednik po dužnosti i potpredsjednikom HDSSD-a.

Stranka je okupila neke nezadovoljnike iz pravaških stranaka iz četiriju južnih hrvatskih županija.

Definirala se kao "regionalna politička stranka čiji razlozi osnivanja leže u odlučnom otporu i jasnom odgovoru prema beskrupuloznoj centralizaciji i metropolizaciji Republike Hrvatske od strane prošlih, ali i sadašnje Vlade RH, koje se provode na štetu Dalmacije, ali i drugih zapostavljenih hrvatskih regija". Okvir za izradu i usvajanje vlastitog političkog programa bio je program hrvatske stranke HDSSB i odbacili sve špekulacije o tome da su stranka pod patronatom te stranke.

U prvim je nastupima stranka istakla da "ne priznaje nikakve politički motivirane sudske progone hrvatskih generala i drugih heroja Domovinskog rata, pokrenute po nalozima stranih političkih nalogodavaca pred međunarodnim ili domaćim ispolitiziranim sudovima".

Predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić prozvala je HDSSD-ovce za autonomašenje[2] i da pravi pravaš nikad ne ulazi u autonomašku stranku.[3]

Izvori uredi

  1. Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije / [PB BIVŠE POLITIČKE STRANKE REPUBLIKE HRVATSKE], digarhiv.gov.hr, pristupljeno 4. svibnja 2020.
  2. Index.hr
  3. 24 sata