Hristo Prodanov

Hristo Prodanov (Karlovo, 24.02. 1943. - Mount Everest, 21.04.1984.), bio je bugarski alpinista koji se prvi ispenjao na Mount Everest. Po zanimanju je bio inžinjer metalurgije i radio na Bugarskom tehnološkom univerzitetu. Bavio se alpinizmom kojem se u potpunosti posvetio. Počeo je 1958. a 1959 i sa usponima na Pirinu. Ostvario je preko 500 smjerova i varijanti na planinama Evrope i Azije (Alpe, Kavkaz i Pamir) i postao najpoznatiji bugarski alpinista, prepoznatljiv po svom elegantnom penjanju. Njegova karijera trajala je 26 godina i prekinuta je nesretnim silaskom sa Mount Everesta.

Penjao je zajedno sa svim poznatim bugarskim penjačima, počevši od svog učitelja, legendarnog Nikole Korčeva i nastavio sa Georgi Atanasovim, Blagojem Đivđanovim, Atanasom Kovanđijevim, Dragoljubom Kostovim, Ivanom Vasilevim i dr. Prvi se od njih popeo na vrh preko 8.000 m. (Lhotse, 8.516 m), solo usponom i bez dodatnog kisika.

Dvadesetog aprila 1984. ispenjao se solo usponom na Mount Everest rutom preko Zapadnog grebena, kao šesti penjač u historiji i trinaesti bez upotrebe dodatnog kisika. Na vrhu se zadržao oko pola sata i počeo silazak. U 21:10 kontaktirao je bazni logor i rekao da će zbog mraka bivakovati. Slijedećeg dana ujutro se ponovo javio, ali mu riječi nisu bile razumljive. U 7:45 čuo se samo klik njegovog toki-vokija i više se nije javljao. Njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Napisao je knjigu (“Lhotse 8516”) i mnoge članke sa opisima planinarskih ruta u časopisu “Echo”. Izabran je za Bugarskog alpinistu XX vijeka. [1]

Reference uredi