Hram Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu

Hram Preobraženja Gospodnjeg je hram Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u naselju Vidikovac u beogradskoj opštini Rakovica.[1]

Hram Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu

Naziv crkve Hram Preobraženja Gospodnjeg
Lokacija Beograd
Srbija
Izgrađena nezavršena

Istorijat uredi

Ideja o izgradnji crkve pokrenuta ja sredinom devedesetih godina 20. veka, utemeljena na potrebi velikog broja vernika tako velikog naselja kao što je Vidikovac. Najpre je avgusta 1996. godine doneta odluka o gradnji privremenog pomoćnog crkvenog objekta, u kojem je mogao otpočeti i odvijati se duhovni život na Vidikovcu. Kada su se stekli odgovarajući uslovi, gradnja hrama je započeta 8. jula 1996. Crkva do danas nije u potpunosti završena.[2]

Položaj uredi

Hram Preobraženja Gospodnjeg se nalazi u samom srcu naselja Vidikovac, okružen svim najvažnijim objektima u naselju, kao što su škola, obdanište, policija i pijaca. Dobro je povezan sa okolinom autobuskim linijama 23, 53, 59 i 89, koje staju u neposrednoj blizini hrama. Nalazi se u ulici Patrijarha Joanikija br. 23a.

Aktivnosti hrama uredi

Pored svakodnevnog Bogosluženja, u Hramu Preobraženja Gospodnjeg je od 2004. godine aktivan i crkveni hor, a hram se ponosi izuzetno živom izdavačkom delatnošću u cilju da na najbolji mogući način zadovolji potrebe svojih vernika.

Izvori uredi

  1. „Hrama Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu u Beogradu”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-08. Pristupljeno 2013-03-16. 
  2. „Istorija hrama”. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-05. Pristupljeno 2013-03-16.