Harald Lepokosi

(Preusmjereno sa stranice Harald I od Norveške)

Harald Lepokosi (oko 850—oko 933) je bio prvi kralj Norveške (872930).

Harald Lepokosi i njegov otac

Prvi kralj Norveške uredi

Od svog oca Halfdana Crnog nasledio je nekoliko malih raspršenih kraljevstava u Vestfoldu na jugoistoku Norveške. Počeo je da osvaja 866. mala norveška kraljevstva i Varmland u Švedskoj. Posle velike pomorske pobede 872. u fjordu Hafrs blizu Stavangera Harald Lepokosi je ujedinio Norvešku i postao prvi kralj Norveške.

 
Norveška ujedinjena 872. pod jednim kraljem

Beg nezadovoljnih iz Norveške uredi

Kraljevstvo mu je bilo ugroženo sa svih strana, jer su protivnici pobegli iz Norveške na Orknejska, Šetlandska i Farska ostrva, u Škotsku, pa čak i na Island. Vikinški ratnici su pobegli na ostrva Škotske, gde nisu imali dovoljno sredstava za život, pa su se okrenuli pljački. Odatle su ugrožavali ne samo njega, nego i celu Evropu.

Mnoge norveške lokalne bogate i ugledne vođe, koje nisu pobegle takođe su predstavljale su opasnost za Haralda, pa ih je on prislio da napuste zemlju i odu daleko. Time je došlo do prvog velikog naseljavanja Islanda. Kralj Harald Lepokosi je uveo oporezivanje zemlje, što dotad nije bio običaj, pa su Island naselili svi oni koji su bili nezadovoljni tim potezima.

Rasterao protivnike do Islanda uredi

Konačno kralj Harald je preuzeo ekspedicije, čiji cilj je bio oslobađanje ostrvlja i Škotske od Vikinga. Namera je bila da se reši protivnika. Veliki broj Vikinga je pobegao na Island, čime je Island izrastao u nezavisnu državu. Škotska ostrva su postala deo Norveške.

Tokom kasnijeg razdoblja došlo je do borbe među njegovim sinovima. Svima je dao kraljevske titule i posede na kojima su upravljali u ime Haralda. Time nisu prestale svađe, nego su se nastavile i posle njegove smrti. Nasledio ga je Erik Krvava Sekira.