Hans Westmar, punim naslovom Hans Westmar. Einer von vielen. Ein deutsches Schicksal aus dem Jahre 1929 (sh. Hans Westmar. Jedan od mnogih. Jedna njemačka sudbina 1929. godine) je bio njemački crno-bijeli film snimljen 1933. u režiji Franza Wenzlera, poznat kao jedno od prvih filmova sa eksplicitno nacističkom propagandom.

Hans Westmar
RežijaFranz Wenzler
ProducentRobert Ernst
ScenarioHanns Heinz Ewers, Paul Beyer, Dr. C. I. Braun
Uloge
MuzikaGiuseppe Becce
Ernst Hanfstaengl
FotografijaFranz Weihmayr
MontažaAlice Ludwig
StudioVolksdeutsche Film GmbH (Berlin)
Datum(i) premijere
13. 12. 1933 (1933-12-13)
(službena)
Trajanje95 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Originalno je bio zamišljen kao biografski film, odnosno trebao je prikazati život Horsta Wessela, vođu berlinskih Jurišnih odreda (SA) i ko-autora nacističke himne Horst Wessel Lied, koji je zbog nasilne smrti početkom 1930. godine postao jednim od nacističkih mučenika. Snimanje je počelo nedugo nakon Hitlerovog dolaska na vlast. Kao podloga je poslužila romansirana biografija koju je napisao Hanns Heinz Ewers, koji je također sudjelovao u pisanju scenarija. Autori su se prilikom snimanja uglavnom nastojali držati činjenica, pa su kao savjetnici na snimanju služili Wesselovi suborci, odnosno kao statisti pripadnici SA. Međutim, nakon zatvorene premijere 6. oktobra 1933. je ministar propagande Joseph Goebbels naredio novo snimanje, odnosno da u novoj verziji Wessel bude zamijenjen fiktivnim alter egom pod imenom "Hans Westmar". Kasnije je to obrazložio nastojanjem da se iz Wesselovog/Westmarovog života izbace svi detalji koji bi mogli ocrniti SA i nacistički pokret. Zbog toga su i Ewers i producent Ernst Hanfstaengl pali u nemilost. Hans Westmar se nakon premijere rijetko prikazivao.

Danas je njegovo prikazivanje u Njemačkoj zabranjeno.

Literatura uredi

  • Daniel Siemens: The Making of a Nazi Hero,I. B. Tauris London 2013
  • Originales Drehbuch des „Horst Wessel“-Films (Typoskript) im Heinrich Heine-Institut (Düsseldorf), NL Hanns Heinz Ewers.
  • Martin Loiperdinger: Hans Westmar. Einstellungsprotokoll (= IHSA-Arbeitspapier. Nr. 12, ZDB-ID 982132-6). Filmland-Presse, München 1980.
  • Martin Loiperdinger (Hrsg.): Märtyrerlegenden im NS-Film. Leske + Budrich, Opladen 1991, ISBN 3-8100-0700-5.

Vanjske veze uredi