Ovo je glavno značenje pojma Guru. Za druga značenja, v. Guru (razvrstavanje).

Guru (Sanskrt, m., गुरु, guru, sh. "težak", "vrlo značajan") je religiozni naslov za duhovnog učitelja u hinduizmu, sikhizmu i tantričkom budizmu. Ovo se temelji na filozofskom razumijevanju značenja znanja u hinduizmu. Učitelj je za učenike nezamjenjiv u njihovoj potrazi za znanjem i putom ka "buđenju", "probuđenosti" iz sna o stvarnosti i sposobnosti sagledavanja stvarnosti kakva ona doista jest, kako to vide ove religije. Ova titula je do danas među pripadnicima navedenih religija zadržala vrlo značajno mjesto u mjeri vrijednosti. U tibetanskom je "Guru" analogno s "visok" (transliterirano: Blama, izgovara se Lama). U indonezijskom jeziku "guru" danas znači "učitelj".

Pored duhovnog vodstva, danas se guruima nazivaju i učitelji umjetnosti kao što su pjevanje i ples, jer se njima još i danas pridaje snažno religiozno značenje.

U suvremenom zapadnom korištenju riječi "guru" to može označavati osobu koja svojim religijskim ili filozofskim učenjem privlači i okuplja pristalice. U širem smislu riječi, guru može biti i stručnjak s natprosječnim znanjem i dugim iskustvom u nekom području. U tom se smislu ponekad naslov "Guru" može koristiti i u posprdnom značenju.

"Guru" u indijskom i vedskom svetonadzoru se koristi za opis ne samo duhovnog učitelja već i majke, otac, bračnog supriznika i sl..."guru mata, guru pita guru deva mahesvaram, guror vishno prambrahma tasmai śri gurave namaha..." (sanskritska mantra u kojoj se majka i otac nazivaju guruima a takodje i Deva Mahešvara ili Bog Šiva, Brama i Višnu). Tradicija "guru" učitelja u Indiji vodi iz Vedske filozofske linije i datira u veoma drevnu prošlost. "Gu" takodje znaci tama a "ru" svetlost, što inicira na to da se tama preobraća u svetlost.

https://smartdailyjournal.com/spiritual/sloka-guru-brahma-guru-vishnu