Grof Toulousea

Grof Toulousea je titula koju su nosili državni velikodostojnici, a kasnije i feudalni plemići u srednjovjekovnoj Francuskoj koji su vladali Grofovijom Touloseu sa sjedištem u istoimenom gradu. Prvi put se spominju početkom 7. vijeka kao franački guverneri u doba dinastije Merovinga, ali nijedan nije bio poznat sve do vremena kasnije dinastije Karolinga. Od kraja 9. vijeka pa sve do 1270. titula je postala nasljedna. Grofovi Toulousea su postali jednim od najmoćnijih i najuticajnijih feudalaca u Francuskoj. Najpoznatiji je bio Raymond IV, jedan od vođa Prvog križarskog rata koji je osnovao križarsku Grofoviju Tripoli. Grofovija je teško stradala za vrijeme Albižanskog križarskog rata, a 1271. je pripojena krunskim zemljama Francuske, a titula grofa službeno ukinuta. U 17. vijeku je nakratko obnovio Louis XIV za jednog od svojih nezakonitih sinova.

Grb grofova Toulousea
Politička karta Languedoca pod vlašću Kuće Toulouse, pred Albižanski križarski rat

Imenovani grofoviUredi

Kuća RouergueUredi

Grofovi koji ne potiču od Kuće Rouergue nisu navedeni masnim slovima.

Iskoristivši Raymondov odlazak u Prvi križarski pohod i kaos u grofoviji, Phillippin muž je u njeno ime zavladao Toulouseom 1098.
  • 1105–1109 Bertrand od Tripolija Toulouse je dan u hipoteku Bertrandu, Philippinom rođaku. Otada su grofoviju preuzeli Bertrandovi nasljednici
Iskoristivši mladost Alfonsa Jordana, Guillaume IX je ponovno preuzeo grofoviju
  • 1109–1117 Philippa i Guillaume IX od Akvitanije ponovno
  • 1117–1120 Guillaume X od Akvitanije, sin Guillaumea IX i Philippe

At that point Toulouse passed to the Crown of France, by the terms of the Treaty of Meaux, 1229.

Kuća CapetUredi

Titula se nakon Filipove smrti prestala upotrebljavati.

Kuća BourbonUredi

Godine 1681. Toulouse je proglašen grofovskom apanaža od strane Louisa XIV za njegovog nezakonitog sina sa Markizom de Montespan.