Grb Kostarike

Grb Kostarike sastoji se iz zlatnog štita neuobičajenog oblika, iznad koga se nalazi plava traka na kojoj je crnim slovima napisanimo AMERICA CENTRAL. U gornjem dijelu štita nalazi se još jedna traka, bijele boje, na kojoj je također crnim slovima napisano REPUBLICA DE COSTA RICA.

Grb Kostarike

Glavni dio štita zauzima slika na kojoj se nalaze dvije vodene površine, jedna u prvom planu, a druga u daljini, podijeljene kopnenom prevlakom, na kojoj se nalaze tri planinska vrha. U pozadini je izlazeće Sunce. Na svakoj od dvije vodene površine nalazi se po jedan brod jedrenjak s tri jarbola i zakačenom zastavom Kostarike na zadnjem dijelu broda. U gornjem dijelu slike nalazi se sedam bijelih petokrakih zvijezda.

SimbolikaUredi

Dva broda i vodene površine na kojima se nalaze simbolizuju Karipsko more i Tihi okean, na koje Kostarika izlazi. Brodovi također simbolizuju dugu pomorsku historiju zemlje. Tri planine predstavljaju tri glavna kostarikanska planinska vijenca. Sedam zvijezda simbolizuje sedam provincija. Ranija verzija grba imala je pet zvijezda, koje podsjećaju na vrijeme Sjedinjenih Centralnoameričkih Država početkom 19. vijeka. Na to podseća i plava traka iznad štita.

Također pogledajteUredi