Gnathosaurus ("gušter s čeljusti") je rod pterosaura iz porodice Ctenochasmatidae koji sadrži dvije vrste: Gnathosaurus subulatus, koja je pronađena u solnhofenskom krečnjaku u Njemačkoj i koja je dobila naziv 1833. godine, i Gnathosaurus macrurus, koja je pronađena u purbeckskom krečnjaku u UK-u.

Gnathosaurus
Fosilna lubanja G. subulatus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Porodica: Ctenochasmatidae
Potporodica: Gnathosaurinae
Rod: Gnathosaurus
Meyer, 1833
Sinonimi

Fragmenti čeljusti Gnathosaurusa prvi put su otkriveni 1832. u solnhofenskom krečnjaku u južnoj Njemačkoj, ali ih je Georg zu Münster pogrešno identificirao kao komad čeljusti teleosauridskog krokodila; on je te iste godine također nazvao tu vrstu Crocodilus multidens. Malo kasnije Hermann von Meyer je klasificirao isti primjerak kao novi rod i vrstu Gnathosaurus subulatus, naziv koji je uskoro postao općeprihvaćen. Naučnici poput Alberta Oppela su tokom 1860-ih usporedili komadić čeljusti G. subulatus sa pterosaurima iz tog istog perioda, kao što su Pterodactylus i Ctenochasma, i zaključili da je vjerovatno također bio "leteći gmaz", a ne krokodil.[1] Potpunija lubanja odraslog pterosaura pronašena je 1951. i klasificirana kao Gnathosaurus subulatus. Ta tanka, 28 cm duga lubanja imala je do 130 iglastih zuba raspoređenih na vrhu čeljusti, koji je imao oblik kašike. Raspon krila tog primjerka procijenjen je na oko 1,7 m.

Rekonstrukcija Gnathosaurusa u svom staništu

Moguće mlade jedinke G. subulatus mogle bi biti poznate iz nekoliko potpunih skeleta koji su prethodno klasificirani kao zasebna vrsta Pterodactylus micronyx.[2] Ti primjerci također su priključeni rodu Aurorazhdarcho, koji bi sam mogao biti sinonim za Gnathosaurus. Međutim, budući da je Gnathosaurus subulatus sada poznat samo na osnovu lučanje i čeljusti, a odrasli Aurorazhdarcho micronyx poznat samo na osnovu skeleta bez lubanje, oni se ne mogu sa sigurnošću svrstati u istu vrstu.[3]

Još jedan veliki primjerak, prvobitno nazvan Pterodactylus macrurus, poznat je iz purbeckskog krečnjaka u Engleskoj. Budući da sadrži samo nepotpunu donju čeljust i vratne pršljenove, smatra se bližim rodu Gnathosaurus, a dvoimeni naziv promijenjen mu je u G. macrurus.[4]

Izvori uredi

  1. Oppel, A. (1862). Paleontologische Mittheilungen aus dem museum der Koenigl, Paleontologische Mittheilungen aus dem museum der Koenigl. Ebner & Seubert.
  2. Bennett, S.C. (2002). "Soft tissue preservation of the cranial crest of the pterosaur Germanodactylus from Solnhofen." Journal of Vertebrate Paleontology, 22(1): 43-48.
  3. S. Christopher Bennett (2013). „New information on body size and cranial display structures of Pterodactylus antiquus, with a revision of the genus”. Paläontologische Zeitschrift 87 (2): 269–289. DOI:10.1007/s12542-012-0159-8. 
  4. Howse S. C. B. and Milner A. R., 1995, The Pterodactyloids from the Purbeck Limestone Formation of Dorset. Bull. Nat. Hist. Mus. London. (Geol) 51(1): 73-88.