Gilbertov sindrom

Gilbertov sindrom
Bilirubin.svg
Bilirubin
Specijalnost hepatology, Opšta medicina
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10 E80.4
ICD-9 277.4
OMIM 143500
DiseasesDB 5218
MedlinePlus 000301
eMedicine med/870
MeSH D005878
Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Gilbertov sindrom, poznat kao i Gilbert-Meulengrachtov sindrom, je nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina.[1][2][3][4][5][6] Glavni simptom bolesti je žutilo uzrokovano povišenom koncentracijom nekonjugiranog bilirubina u krvi. Bolest je česta i zahvaća oko 5% populacije (prema nekima i do 10%).

Uzrok hiperbilirubinemije je smanjena aktivnost enzima glukuronoziltransferaze (bilirubin-uridin-difosfat-glukuronozilltransferaza, B-UGT), koji konjugira bilirubin i još neke molekule. Konjugacijom bilirubin postaje vodotopljive, te se izlučuje putem žuči u dvanaesnik.

Gilbertov sindrom je u većini slučajeva bezopasna bolest koja ne zahtijeva liječenje, a manifestira se žutilom usljed povišenja bilirubina u krvi (što može biti povezano sa stresom npr. gladovanje, fizički napor, infektivna bolest) i nespecifičnim simptomima kao što su mučnina, umor, proljev, glavobolja, smanjenje apetita, kojima se za sada ne može utvrditi pravi uzrok.

Neki lijekovi se metaboliziraju djelovanjem enzima B-UGT, zbog čega može doći do povišene koncetracije tih lijekova ili njihovih razgradnih produkata u krvi.

Sindrom je nazvan prema znanstvenicima Nicolasu Augustinu Gilbertu i Jensu Einaru Meulengrachtu, te se u njemačkoj literaturi susreće i naziv Morbus Meulengracht.

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi

  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).