Gaozu od Kasnijeg Hana

Ovo je kinesko ime; porodično ime je Liu.

Gaozu od Kasnijeg Hana (ili Liu Zhiyuan; 895–948) bio je Shato vojskovođa i kratkotrajni nominalni car Kine, odnosno osnivač dinastije Kasniji Han, četvrte od Pet dinastija koje su vladale sjevernom Kinom u prvoj polovici 10. vijeka.

Liu Zhiyuan je guverner Bingzhoua, područja oko današnjeg Taiyuana u kineskoj provinciji Shanxi, koje je u vrijeme dinastije Kasniji Jin bilo glavno uporište Shatuo Turaka U to je vrijeme dinastija Kasniji Jin bila tek marioneta sjevernih kitanskih nomada i njihove dinastije Liao. Kada se 946. car Shi Chonggui odlučio pobuniti protiv svojih kitanskih gospodara, Kitani su protiv njega poduzeli pohod i svrgnuli ga. Kitanski je car, međutim, na povratku s pobjedničkog pohoda umro. Tako je stvoren metež koji je iskoristio Liu Zhiyuan i u današnjem Pekingu sebe proglasio carem, kao i novu dinastiju Kasniji Han, tvrdeći da potiče od [[Liu Bang]a, drevnog kineskog vojskovođe koji je prije više od hiljadu godina stvorio veliku dinastiju Han. Liu Zhiyuan, međutim, nije imao vremena da dugo uživa u vlasti; umro je već sljedeće godine, n naslijedio ga je adolescentski sin koji će dvije godine kasnije biti svrgnut u puču koji su organizirali osnivači nove dinastije Kasniji Zhou. Tako je Liu Zhiyuanova dinastija ostala upamćena kao jedna od najkratkotrajniji u kineskoj historiji.

Njegov brat Liu Min je nedugo nakon toga osnovao državu Sjeverni Han, koja je, oslanjajući se na Kitane, uspjela opstati sve do 979.

Literatura uredi

  • Mote, F.W. (1999). Imperial China: (900-1800). Harvard University Press. str. 13. 


Gaozu od Kasnijeg Hana
Kuća Liu (947–950)
Rođen/a: 895 Umro/la: 948
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Chudi iz dinastije Kasniji Jin
car Kine
947–948
Slijedi:
Car Yindi
Prethodi:
nema
car dinastije Kasniji Han

947–948

Slijedi:
Liu Chengyou