Far from the Madding Crowd

Za ostala značenja, vidi Far from the Madding Crowd (razvrstavanje).

Far from the Madding Crowd (sh. Daleko od razuzdane gomile) je roman engleskog pisca Thomasa Hardyja originalno objavljen 1874. godine. Radnja se događa u ruralnom dijelu Dorseta na jugu Engleske, a protagonistica je Bathseba Everdene, lijepa djevojka koja sticajem okolnosti naslijedi veliko imanje i postane predmetom zanimanja trojice različitih muškaraca - njenog sposobnog, ali siromašnog predradnika Gabriela Oaka; lokalnog aristokrata Williama Boldwooda sa kojim okrutno flertuje, te šarmantnog konjičkog narednika Francisa Troya za koga se na kraju uda i potom otkrije da je on neodgovorni ženskar, kockar i raspikuća.

Far from the Madding Crowd
naslovna stranica prvog izdanja
Autor(i)Thomas Hardy
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
IzdavačCornhill Magazine
Datum izdanja1874
Stranica464 (izdanje Harper & Brothers edition 1912. godine)

Far from the Madding Crowd je bio među najpopularnijim i najuspješnijim od svih Hardyjevih romana. U njemu je Hardy velikim dijelom iskazao svoju ljubav prema ruralnoj Engleskoj, ali i veliki talent za pokazivanje tamošnjih socijalnih razliuka, odnosno korištenje romantičnih zapleta za prikaz kakav uticaj one imaju na život pojedinaca. Hardy je roman dva puta preradio - 1895. i 1901. godine.

Roman je bio predmetom brojnih adaptacija, kako na teatru (uključujući komad koji je 1882. godine napisao sam Hardy), tako i na filmu i televiziji; među potonjima se najpoznatijom smatra filmska verzija iz 1967. godine gdje je glavnu ulogu tumačila Julie Christie.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi